D. Constantin
Primirea la lucru până la cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă, reprezintă contravenţie, potrivit reglementărilor Codului Muncii, şi se pedepseşte cu amendă între 10.000 de lei şi 20.000 de lei, pentru fiecare persoană identificată. În cazul în care numărul celor care muncesc la negru depăşeşte cinci persoane, fapta respectivă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă.
Deşi, în astfel de situaţii, sancţiunile sunt destul de aspre, nu puţine sunt cazurile în care administratorii firmelor se dedau la asemenea practici. De ce? Pentru că, în cazul muncii la negru, salariul plătit muncitorilor este mult mai mic, deoarece angajatorii nu achită şi contribuţiile datorate bugetului de stat. Bunăoară, numai în urma controalelor întreprinse în cursul lunii anterioare, funcţionarii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova au depistat 33 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Pe lângă persoanele respective, au fost sancţionaţi şi angajatorii în cauză, amenzile însumând 237.800 lei. Totodată, în cazul administratorului unei societăţi comerciale care a acceptat primirea la lucru a 13 persoane, fără să fie încheiate contracte individuale de muncă, inspectorii au sesizat instituţiile de cercetare penală, conform precizărilor Alinei Notaru, purtătorul de cuvânt al ITM Prahova.
La fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor acţiuni de control, inspectorii amintitei instituţii au constatat diverse nereguli şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Este vorba despre inexistenţa echipamentului specific de lucru, lipsa instructajului periodic de protecţie a muncii, consumul de băuturi alcoolice în timpul serviciului, nesemnalizarea corespunzătoare a zonelor (punctelor) care prezentau potenţiale riscuri de accidentare pentru cei neavizaţi etc. Drept urmare, firmele găsite în culpă au fost sancţionate, în total, cu suma de 132.500 de lei.