„Artă şi ceremonial la mesele regale”
Ana Maxim
“Artă şi ceremonial la mesele regale” este titlul celei mai noi expoziţii de la Muzeul Naţional Peleş din Sinaia, ce va fi deschisă pe 19 decembrie. Muzeografii vor prezenta publicului colecţii de porţelanuri, tacâmuri din argint, pahare din cristal destinate meselor de la Curte, dar şi meniul zilnic, cu felurile de mâncare preferate ale reprezentanţilor familiilor regale din România în perioada 1866-1930, printre acestea regăsindu-se preparatele din peşte. Vizitatorii vor pătrunde, astfel, în universul vieţii cotidiene ale cuplurilor regale Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria, de la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Palatele regale din Bucureşti. Totodată, vor fi prezentate informaţii despre personalităţile care erau invitate, odinioară, la dejunurile oficiale şi la seratele dansante. “Ideea organizării acestei expoziţii a pornit de la întrebările frecvente ale vizitatorilor, curioşi să afle ce servicii de masă foloseau membrii familiei regale, cum era servită masa, care era ceremonialul meselor, ce ţinută era impusă pentru acest moment, ce personalităţi erau invitate. Ne-am axat mai ales pe modul în care se desfăşura o zi la Castelul Peleş, în perioada domniei lui Carol I. Acesta avea, de obicei ,mulţi invitaţi la masă: miniştri, diplomaţi români şi străini, personalităţi, doamne de onoare”, ne-a precizat muzeografa Laura Avram. Potrivit interlocutoarei noastre, regele Carol I iubea fructele, legumele, dar şi preparatele din peşte, aşa încât pe mesele regale se aflau, adesea, feluri de mâncare gătite din păstrăv, şalău sau nisetru. “Se punea accent pe mâncărurile sănătoase, iar modelul îl reprezenta gastronomia franceză”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastră. De exemplu, un meniu păstrat la Castelul Peleş datând din data de 5 august 1907 conţinea : păstrăv fiert în sos cu măsline, supa reginei (o supă din carne de găină), friptură de vită, salată, tartă cu fragi şi un alt desert. Pe 10 octombrie 1910, cu ocazia sosirii la Castelul Peleş a reginei mamă Emma a Olandei, verişoară a reginei Elisabeta a României, au fost servite: borş moldovenesc, chifteluţe, şniţel de vită, risotto, friptură de iepure, salată, prăjitură cu prune, cremă de brânză, compot, desert. “Băuturile preferate ale familiei regale erau vinurile româneşti şi străine, coniacurile, lichiorurile, berea, apa minerală”, ne-a mai precizat muzeografa Laura Avram. Expoziţia “Artă şi ceremonial la mesele regale” va fi deschisă până pe 30 aprilie 2015, programul de vizitare fiind : miercurea între orele 11.00 – 16.15 şi de joi până duminică, între orele 9.15 – 16.15. Un bilet de intrare pentru un adult costă 6 lei, elevii şi studenţii plătesc câte 1,5 lei, pensionarii –câte 3 lei.