* Ministerul Sănătăţii consideră că taxa pe viciu la tutun, dar şi la alcool, ar trebui majorată anual, deoarece consumul de ţigări a scăzut, influenţând încasările din contribuţia pentru sănătate, care sunt astfel mai mici, în timp ce cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt în creştere continuă, potrivit Mediafax. Creşterea costurilor cu diagnosticul şi tratamentul bolilor provocate de fumat este generată atât de descoperirea unor metode noi în medicină, dar şi de atingerea pragului de vârstă de 45 ani de către „cohorta populaţională născută în perioada 1967-1969”, se arată într-un document semnat de conducerea ministerului. Contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun, cunoscută sub numele de „taxa pe viciu”, a fost introdusă de Guvern în 2006 şi stabilită la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. O majorare a acestei taxe ar genera scumpirea unui pachet cu ţigări şi a unei sticle cu alcool. Sumele provenite din „taxa pe viciu” care au revenit Ministerului Sănătăţii în perioada 2006-aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor instituţiei. Din perspectiva finanţării sănătăţii, între 2007 şi 2014, această nouă resursă a reprezentat circa 9-10% din totalul cheltuielilor publice pentru sănătate. Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Fundaţia Medicală „Pneuma” a lansat o petiţie publică prin care i-a invitat pe toţi cei care îşi doresc o viaţă fără tutun să solicite majorarea „taxei pe viciu”, având în vedere că peste 42.000 de români mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat. Cei mai mulţi fumători (43,1%) au început să fumeze la o vârstă între 17 şi 19 ani, iar 18,1%, după vârsta de 20 de ani. Majoritatea celor care au început să fumeze înainte de 15 ani sunt din mediul rural.
* Preparatele tradiţionale sunt greu de refuzat, iar kilogramele în plus sunt o consecinţă a consumului mare de calorii. De aceea, este indicat ca între mesele festive să bem o băutură care „topeşte” grăsimile. Pentru prepararea acesteia e nevoie de o cană cu suc de roşii, 1/4 cană cu suc de lămâie, 1 lingură de pulbere de ghimbir, o jumătate de linguriţă de piper negru sau ardei iute (pulbere), 2 rădăcini de ţelină, informează Libertatea.














