Arieratele bugetelor locale, pentru prima dată egale cu zero
Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a anunţat că rectificarea bugetară pozitivă din acest final de an, înseamnă mai mulţi bani pentru spitale şi armată, achitarea arieratelor înregistrate de bugetele locale – pentru prima dată acestea vor fi egale cu zero – precum şi fonduri pentru plata titlurilor executorii având ca obiect acordarea, în avans, de drepturi salariale angajaţilor din sectorul bugetar. Acesta a adăugat că „luna noiembrie a adus veşti bune, în sensul că veniturile pe 11 luni din impozitul pe profit au crescut cu 11,7 la sută, faţă de anul trecut, iar investiţiile din fonduri europene nerambursabile cu 3,8 la sută”.
Mişu Negriţoiu: ASF nu poate stopa creşterea preţurilor poliţelor RCA
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat că, în 2015, se aşteaptă la o creştere medie cu 3 la sută a preţurilor poliţelor de răspundere civilă auto (RCA). Conform datelor ASF, prima de asigurare medie analizată la poliţele RCA a fost de 515 lei, în perioada ianuarie – septembrie 2014, în creştere cu 3 la sută faţă de perioada similară din anul trecut. Sunt însă situaţii în care tinerii reclamă că au plătit prime RCA majorate la peste 2.000 de lei, în condiţiile în care nu au produs accidente! Întrebat cum poate ASF interveni în acest caz, Mişu Negriţoiu a precizat: „Nu putem interveni direct, ci doar prin persuasiune, dialog şi comentarii. În momentul în care ne vor veni propunerile de prime pentru 2015 şi vedem că sunt diferite, vom vorbi cu firmele, pentru a le determina să ducă preţurile în jos”.
APIA a efectuat plăţi de miliarde de euro
În perioada 2007 – 2014, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi de peste 9 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul naţional, ceea ce reprezintă o rată a absorbţiei de 87,1 la sută. Numai în perioada
1 ianuarie – 8 decembrie 2014, de exemplu, APIA a achitat fermierilor subvenţii europene în valoare de 1,42 miliarde de euro din FEGA, aferente schemei de plată unică pe suprafaţă, ajutoarelor specifice şi programelor de promovare a produselor agricole la export.