Noul record Guinness pentru cea mai mare cină tradiţională de Crăciun a fost stabilit, recent, la Caracas, iar ministrul Alimentaţiei din Venezuela a pus acest succes pe seama „revoluţiei socialiste” din această ţară. La evenimentul organizat în Caracas s-a preparat o cină cu produse specifice pe care oamenii din Venezuela le consumă de Crăciun: „pan de jamón” – pâine umplută cu şuncă, măsline şi stafide -, „hallaca” – un preparat asemănător sarmalelor, cu o umplutură din mălai, carne tocată, stafide, capere şi măsline, învelită în frunze de banană, şi suc din trestie de zahăr aromatizat cu lămâie. „Produs în socialism, produs în revoluţie”, a scris ministrul Alimentaţiei, Yvan Bello, pe platforma Twitter. „Oamenii sărbătoresc, Venezuela este o ţară a recordurilor, a realizărilor, mulţumită revoluţiei!”, a adăugat acesta. Pentru această cină tradiţională de Crăciun s-au preparat o pâine cu şuncă având o lungime de 20 de metri, o „hallaca” cu o lungime de 120 de metri şi 12.000 de litri de suc. Evenimentul a avut loc în contextul în care, înaintea Crăciunului, populaţia acestei ţări se confruntă cu lipsa alimentelor de bază şi cu o inflaţie extrem de ridicată. Preşedintele de stânga Nicolas Maduro a lansat un plan – „Operaţiunea Crăciun Fericit” – pentru a reduce preţurile jucăriilor, al hainelor şi al produselor electronice şi electrocasnice, în contextul unei economii tot mai slăbite, iniţiativă, de altfel, extrem de criticată.