Hapoel Ierusalim – CSU Asesoft 110-112 (38-45)

Bogdan Chitic

Hapoel: Kitchen, Wright, Smith, Eliyahu, Jones
CSU Asesoft: Brown, Mohammed, Flowers, Labovic, Lee

10 decembrie 2014. O dată care va rămâne în istorie pentru CSU Asesoft și întreg baschetul românesc. În „Pais Arena” din Ierusalim, sala de peste 11.000 de locuri special construită pentru Euroligă a celor de la Hapoel, campioana României a obținut în premieră calificarea în fazele superioare din EuroCup, la capătul unui thriller cu final fericit, scoțându-i totodată din cursă pe israelieni.
Veniți cu lecția bine învățată, dar și cu câteva adăugiri în „caietul de sarcini”, campionii au făcut regulile jocului în prima repriză. Bazându-se pe evoluția solidă, sub panouri, a lui Lee, dar și pe „mâna fină” a lui Runkauskas sau ruperile de ritm ale lui Brown, CSU Asesoft s-a așezat la conducere încă din minutul 7, pentru 13-18, spre disperarea lui Elyahu, care înscrisese aproape toate punctele lui Hapoel.
Au urmat momente excelente pentru ploieșteni, apărarea agresivă pusă în schemă de Arnautovic provocând greșeli neforțate în tabăra gazdelor. Kitchen și Wright au fost deseori prinși în menghină, iar pe contraatac Hayes s-a ocupat de livrarea punctelor. Chiar și așa, trupa lui Danny Franco a rămas în meci grație britanicului Mensah-Bonsu. Pivotul de culoare a cauzat destule stricăciuni în spațiul de „3 secunde” advers, dar, la pauză, „alb-albaștrii” erau în grafic.
Ambiționați de victoria lui Partizan, scor 84-70, cu Krasny Oktyabr, care le oferea șanse la locul 3, ploieștenii au ținut steagul sus după pauză. Brown, din „downtown”, și Lee, la interior, au distanțat pe CSU Asesoft la 52-60 (min 28) și Hapoel părea să nu mai aibă prea multe variante la dispoziție pentru o victorie la „+9”. Ultimul sfert a aparținut însă gazdelor, cu Kitchen și Smith în rolurile principale, iar suspansul se muta în „overtime”. Cu Brown și Lee, ambii eliminați, campionii au pierdut teren în a două repriză adițională, sub ploaia de aruncări a tandemului Gafney-Wright, scor 106-100 (min 48), dar Labovic a echilibrat din nou balanța. Pentru a evita o a 3-a repriză de prelungiri și, implicit, o nouă șansă pentru Hapoel, același Labovic a strâns din dinți pentru o victorie memorabilă, scor 110-112, și o calificare istorică. De pus în ramă!