Cu 3 etape rămase până la finalul fazei preliminare, CSU Asesoft pare echipa cea mai îndreptăţită să spere la locul 4. Pornind de la premisa că Burlacu şi colegii săi nu mai trag speranţe la o clasare pe podium, dat fiind faptul că formaţia din Volgograd are o victorie în plus, dar şi avantajul meciurilor directe, vă prezentăm mai jos variantele în care „alb-albaştrii” pot încheia pe ultimul loc calificant în fazele superioare. De asemenea, în ecuaţia acestei grupe trebuie amintit faptul că prahovenii nu pot obţine biletele pentru Top 32 etapa viitoare, nici măcar în eventualitatea unei victorii cu Banvit, întrucât, la Belgrad, ultimele două adversare din decembrie ale campioanei României se vor întâlni în meci direct şi, automat, câştigătoarea acestui duel va mai păstra şanse de calificare.

• victorie CSU Asesoft, victorie Partizan Belgrad (etapa a 8-a)

CSU Asesoft ajunge la 4-4 (12 puncte), Partizan contabilizează 2-6 (10 puncte) înaintea ultimelor două etape, iar Hapoel Ierusalim este ieşită din cursă. În această situaţie, ploieştenii pot obţine calificarea în cazul unei victorii la Ierusalim, în etapa a 9-a, indiferent de rezultatul meciului Partizan Belgrad – Krasny Oktyabr. Dacă prahovenii nu se vor impune (4-5), iar sârbii vor câştiga în faţa propriilor fani (3-6), atunci meciul CSU Asesoft – Partizan Belgrad, din ultima etapă, va decide ocupanta poziţiei a 4-a. Dat fiind succesul obţinut de plavi în meciul tur, ploieştenii nu vor avea decât varianta victoriei în „Olimpia”, la orice diferenţă, pentru a trece mai departe.

• victorie CSU Asesoft, victorie Hapoel Ierusalim

CSU Asesoft ajunge la 4-4 (12 puncte), Hapoel Ierusalim strange 2-6 (10 puncte) înaintea ultimelor două etape, iar Partizan Belgrad este ieşită din cursă. În acest caz, dată fiind victoria obţinută de ploieşteni în „Olimpia”, scor 83-74, cu formaţia israeliană, băieţii lui Arnautovic se pot califica la capătul etapei a 9-a chiar şi cu o înfrângere la mai puţin de 9 puncte la Ierusalim. Dacă Hapoel se va impune, însă, la „+9”, atunci CSU Asesoft va avea nevoie de victorie în ultima rundă, cu Partizan, pentru a nu sta la mâna lui Lietuvos Rytas, care va găzdui, la Vilnius, gruparea din „Ţara Sfântă”.

• înfrângere CSU Asesoft, victorie Partizan

Aceasta ar fi una dintre situaţiile de evitat la momentul actual. Cu două etape rămase până la final, ploieştenii ar mai păstra doar un punct avans în faţa locului 5 şi, mai mult decât atât, un eşec cu Banvit ar ţine în ecuaţie şi pierzătoarea duelului din „Pionir”, în acest caz Hapoel. O altă înfrângere în Israel, în scenariul pesimist, ar face obligatorie victoria cu Partizan, în ultima rundă. În schimb, un succes la Ierusalim nu va garanta calificarea decât în eventualitatea în care Partizan va pierde, în penultima etapă, în faţa ruşilor de la Krasny Oktyabr.

• înfrângere CSU Asesoft, victorie Hapoel

Ploieştenii ajung după 8 etape la 3-5 (11 puncte), urmaţi de israelieni, cu 10 puncte şi de sârbi, cu 9 puncte. În situaţia de faţă, o victorie la Ierusalim ar clarifica totul, în vreme ce un eşec la mai puţin de 9 lungimi, diferenţa înregistrată în meciul tur, dintre CSU Asesoft şi Hapoel, ar păstra campioana României în postura de a-şi decide singură soarta în ultima rundă, când o victorie cu Partizan, chiar şi la 1 punct, devine obligatorie.

Aruncând retrospectiv o privire asupra analizei de mai sus şi neluând în calcul meciul din etapa viitoare, de la Belgrad, dintre Partizan şi Hapoel Ierusalim, echipa antrenată de Vladimir Arnautovic va obţine calificarea în Top 32, fără a sta la mâna altor rezultate, doar în cazul în care va câştiga două din ultimele 3 partide, cu Banvit Bandirma (acasă), Hapoel Ierusalim (deplasare) şi Partizan Belgrad (acasă). Cu doar o victorie însă, ploieştenii vor avea nevoie, în mod cert, de ajutorul lituanienilor de la Lietuvos Rytas Vilnius şi de cel al ruşilor de la Krasny Oktyabr, pentru a forţa prezenţa în primăvara europeană.