* Cu un conţinut de vitamina C de 50 de ori mai mare decât în lămâie şi de 200 de ori mai mare decât în mere, dar şi cu alte substanţe esenţiale funcţionării optime a organismului, măceşele ne asigură un scut infailibil contra bolilor. Dovezi scrise despre efectele vindecătoare ale măceşelor există din cele mai vechi timpuri. Atât medicii din Grecia şi din Roma Antică, dar şi cei din India şi China le-au elogiat beneficiile aduse sănătăţii în tratatele lor ajunse până în zilele noastre. Totuşi, adevărata recunoaştere a virtuţilor lor terapeutice a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe fondul penuriei de medicamente. Se estimează că, datorită extraordinarului aport de vitamine şi minerale, consumul ceaiului şi siropului de măceşe ar fi condus la salvarea a zeci, dacă nu chiar sute de mii de oameni, anunţă Adevărul.
* Odată cu scăderea temperaturilor şi cu variaţiile presiunii atmosferice, organismul face eforturi de adaptare, cele mai afectate fiind aparatul respirator, digestiv (intestinal gros), pielea, dar şi latura emoţională. Dovadă stă avalanşa de cazuri de viroze respiratorii, tulburări intestinale, erupţii pe piele (în special herpes) sau depresii din această perioadă. Specialiştii în medicină naturistă recomandă o serie de leacuri care previn bolile de sezon. De exemplu, pentru protejarea aparatului respirator, Asociaţia Română de Homeopatie indică preparate pe bază de muguri de alun, măceş şi fag, care reglează imunitatea şi au acţiune antispastică fără a ataca ficatul. Dacă tusea persistă, puteţi încerca siropul de napi fierţi cu puţină miere sau cunoscutul ceai din foi de ceapă. Tot pentru calmarea tusei, se iau zece cepe şi o căpăţână de usturoi, se fierb într-un litru de lapte, apoi se adăugă miere. Se administrează o linguriţă din preparat din oră în oră, mai multe zile, scrie DoctorulZilei.ro.














