Cei mai mulți specialiști recomandă să consumi cât mai multe lichide – în principal apă – în fiecare zi. Organismul tău are nevoie de apă ca să funcționeze corect. Află, totuși, ce ți se poate întâmpla dacă bei prea multă și ce cantitate îți poate face rău.
65% din organismul tău este apă și toate celulele tale au nevoie de apă ca să supraviețuiască. Poți rămâne în viață până la trei săptămâni fără mâncare, însă nu poți supraviețui mai mult de o săptămână fără acest lichid vital. Și totuși, dacă este atât de important pentru supraviețuirea oamenilor, apa poate să ne și omoare.
Ce este intoxicația cu apă
Intoxicația cu apă se mai numește hiponatremie și este o stare letală atunci când nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult. De multe ori, aceasta poate fi confundată cu deshidratarea, deoarece simptomele sunt asemănătoare, dar există și unele semne care fac diferența: urina celor deshidratați este foarte închisă la culoare, în timp ce cea a celor hiperhidratați este deschisă la culoare.
Când consumi cantități foarte mari de apă, într-un timp foarte scurt, nivelul sodiului și al electroliților din corp scade. Rinichii nu mai pot face față cantității de lichid, astfel că apa ajunge în sânge și mai departe direct în celule, determinând umflarea acestora. Cele mai multe celule au loc să se umfle, însă nu și creierul, care este strâns în cutia craniană. Din cauza aceasta sunt presate punctele cele mai importante din creier, precum trunchiul cerebral – unde se găsesc centrii ce controlează respirația.
Simptomele intoxicației cu apă
La început, îți scade apetitul și îți este redusă capacitatea de concentrare, apoi începi să simți greață și ai stări de vomă, stări de agitație, ți se umflă mâinile și picioarele. Mai departe începi să te simți confuz, iar când încep să apară durerile de cap înseamnă că a început să se umfle creierul și mai departe apar confulsii, scăderea forței musculare, apoi survine moartea.
Ce cantitate de apă este fatală
Atleții sunt cei mai predispuși la intoxicație cu apă, dacă fac exerciții intense pe perioade lungi de timp și în acel timp consumă foarte multă apă pentru a o înlocui pe cea pierdută prin transpirație. În general sunt destul de rare cazurile de intoxicație cu apă, iar de cele mai multe ori au loc fie la competiții sportive de lungă durată, fie la concursuri de… băut apă. Cantități de peste 5 litri de apă consumate într-un timp scurt pot avea efectele nocive menționate mai sus.