România poate avea șansa de a recupera decalajul înregistrat în zona utilizării fondurilor europene, dacă procesul de cheltuire a acestor sume va fi realizat pe întreaga durată a anului viitor, dar și în prima jumătate a anului 2016, a declarat ieri Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia „Topului Național al Firmelor Private din România”, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
„Dacă vom fi preocupați de cheltuirea banilor europeni pe întreaga durată a anului viitor, dar și în prima jumătate a anului 2016, atunci România poate avea șansa de a recupera decalajul înregistrat în zona utilizării fondurilor europene. Noi vom pune la dispoziție toată suma de la bun început, pentru a putea fi utilizată cât mai rapid. În acest moment, există trei puncte de interes pentru Ministerul Fondurilor Europene. Primul punct se referă la sprijinirea tuturor actorilor din mediul privat, prin realizarea unei rețele de informare la nivel național. Un al doilea punct de interes este legat de procesul de finanțare și garantare. Ca finanțare europeană, vorbim deja de peste patru miliarde de euro — bani destinați mediului privat. Întreprinderile mari vor dispune de o finanțare de patru milioane de euro, în timp ce întreprinderile mici vor avea la dispoziție suma de un milion de euro. De asemenea, există un disponibil de 4,2 miliarde de euro pentru formarea capitalului uman, banii urmând să fie utilizați pentru o formare profesională în concordanță cu cerințele pieței”, a afirmat Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, ministerul pe care îl conduce pune un accent deosebit și pe procesul de simplificare a accesării fondurilor europene.
„Am luat deja măsuri de simplificare a accesării fondurilor europene, pentru a reduce presiunea de pe umerii privaților. Totodată, pledăm pentru promovarea activităților de antreprenoriat la nivelul școlilor și liceelor, motiv pentru care s-au repartizat deja 50 de milioane de euro prin Programul Start-Up, bani care vor fi folosiți pentru activitățile de antreprenoriat din licee. Nu în ultimul rând, consider că trebuie să existe o interactivitate între zona administrativă și mediul de afaceri, fiind nevoie de idei bune venite dinspre mediul privat”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.
Ediția 2014 a „Topului Național al Firmelor Private din România” este organizată în parteneriat cu Camera Deputaților și „Oameni și Companii”, evenimentul fiind recunoscut la nivel european și internațional de către Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii –
UEAPME și de către Asociația Mondială a Întreprinderilor Mici și Mijlocii – WASME.