APIA efectuează plăți ale rentei viagere

Potrivit unui comunicat al Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură (APIA), începând de miercuri, 29 octombrie a.c, și până astăzi, inclusiv, este efectuată plata celei de-a doua tranşe a rentei viagere aferente anului 2013 pentru toţi beneficiarii care şi-au vizat carnetele în perioada 1 mai – 31 iulie 2014. Suma totală este de 13.974.753,10 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul național, pentru un număr de peste 14.000 de beneficiari.
Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv).

Acord privind evaziunea fiscală – semnat și de România

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat, la Berlin, împreună cu omologul său german și cu alți miniștri ai finanțelor, Declarația de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare. “Acest document este un instrument de creștere a transparenței și de combatere a evaziunii fiscale. Este o direcție extrem de importantă pe care ne focusăm, extrem de necesară oricărei economii disciplinate”, a declarat ministrul
Ioana-Maria Petrescu.
Potrivit Ministerului Finațelor Publice, odată intrat în vigoare, acest acord va permite României să facă schimb de informații la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

BCR accelerează soluţionarea creditelor neperformante

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit operaţional de 1,569 miliarde lei (352,5 milioane euro) la nouă luni, dar, net, este pe pierdere, din cauza unor cheltuieli cu provizioanele cu 165% mai mari decât în primele trei trimestre din anul trecut. „Cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit şi pierdere au crescut cu 165,3%, atingând valoarea de 4.051,2 milioane lei (910,8 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2014, faţă de 1.527,3 milioane lei (346,4 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2013, reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice”, se arată într-un comunicat al BCR.