Fermierii vor primi bani până la sfârșitul acestei luni
Ministrul Agricuturii, Daniel Constantin, a anunțat că plata avansului din subvenţia pe suprafaţă va fi făcută până în data de 31 octombrie a.c., banii ajungând în conturile celor peste un milion de fermieri. În acest context, ministrul a declarat că cea mai importantă realizare a MADR, în timpul mandatului său a fost aceea că s-au plătit la timp subvenţiile.
„Până în 31 octombrie vom face toate plățile către cei aproximativ un milion de fermieri la nivel național. Știu ce înseamnă să aveți acești bani, într-o perioadă în care nu vă grăbiți să vindeți recoltele pe care le-ați obținut, aveți nevoie de resurse financiare pentru a continua campania de toamnă în care sunteți angrenați”, a mai adăugat acesta.
În plus, ministrul a anunţat că Guvernul a aprobat o Hotărâre privind alocarea unor fonduri către creşterea performanţelor genetice, bani care trebuie cheltuiţi până la finalul anului.
A crescut rata de absorbție a fondurilor europene
Potrivit site-ului Ministerului Fondurilor Europene (MFE), rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns, la jumătatea lunii octombrie la 39,96%, cu 43.927 de proiecte depuse şi peste 14.630 de contracte semnate.
În fapt, până la data de 17 octombrie a.c. s-a înregistrat un avans de 1,5% comparativ cu finele lunii septembrie. În total, s-a primit de la Comisia Europeană din alocarea UE 2007-2013 suma de 9,30 miliarde de euro.
Plăţile totale către beneficiari (pre-finanțări și rambursări), cu excepția rambursării de TVA, s-au ridicat la suma de aproximativ 10 miliarde euro. Din această valoare, contribuția UE a însumat circa 8,93 miliarde euro, respectiv 46,43% din alocarea 2007-2013.
Modificări legislative pentru microîntreprinderi
Potrivit unui proiect postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, instituția arată că în legislația națională vor fi trecute prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și Consiliului, potrivit căreia, sunt microîntreprinderi societăţile care la data bilanţului nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: total active 350.000 euro, cifra de afaceri netă 700.000 euro, numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar – 10.
În consecință, cifra de afaceri la care ar putea beneficia microîntreprinderile creşte la 700.000 de euro, potrivit notei de fundamentare a proiectului citat.