F. T.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) organizează, în această toamnă, concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante sau care urmează a se vacanta la curțile de apel, tribunalele și judecătoriile din țară, precum și la parchetele arondate acestora.
La nivel național sunt disponibile 106 posturi de conducere la instanțele de judecată și alte 140 la parchetele arondate acestora.
În Prahova, judecătorii se pot înscrie, până la data de 3 octombrie a.c., pentru a ocupa una dintre următoarele posturi de conducere: președinte și vicepreședinte la Tribunalul Prahova, președinte și vicepreședinte la Judecătoria Câmpina și președinte la Judecătoria Sinaia.
Tot până la 3 octombrie se pot înscrie și procurorii care optează pentru una dintre următoarele funcții vacante: procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, prim-procuror și prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, prim-procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Câmpina, Mizil și Vălenii de Munte.
În situaţia în care la concurs nu se prezintă niciun candidat, şefia instanțelor și a unităţilor de Parchet poate fi asigurată prin delegare şi prelungită ori de câte ori este nevoie.
După verificarea dosarelor de candidatură, concursul continuă cu testarea psihologică și evaluarea capacității de a lua decizii (26 octombrie – 2 noiembrie), susținerea proiectului referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere (perioada 7 – 18 noiembrie) și testarea scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane (programată pentru data de 23 noiembrie).
Potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la concursul /examenul de anul acesta s-au putut înscrie numai magistraţii care au obţinut calificativul “foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, au grad profesional corespunzător instanței sau Parchetului pentru a cărui funcţie de conducere candidează. De asemenea, printre alte condiţii se numără şi aceea de a nu fi activat, până în anul 1990, în cadrul structurilor fostei Securităţi.