N. Dumitrescu
Munca depusă de către autorităţile prahovene pentru realizarea de proiecte care să ducă la dezvoltarea comunităţilor locale continuă să-şi arate rezultatele, fiind apreciată de către forurile europene care-şi dau girul pentru alocarea de fonduri necesare realizării investiţiilor. Astfel, proiectul “Sistem de management al deşeurilor în judeţul Prahova” este considerat a avea cel mai mare impact – fiind aplicat la nivelul a 103 unităţi administrativ-teritoriale din totalul celor 104 existente la nivel de judeţ, mai puţin oraşul Mizil – atât în ceea ce priveşte scopul acestuia, dar mai ales în ceea ce priveşte fondurile europene alocate. Aceste aspecte au fost evidenţiate, recent, la Ploieşti, cu prilejul unei întruniri la care au participat atât reprezentanţi de la nivelul conducerii judeţene, cât şi de la cel al primăriilor.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au anunţat că s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte punerea în practică a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Prahova”. Concret, s-au semnat deja contractele de lucrări prevăzute a fi realizate, ceea ce înseamnă că termenul comunicat forurilor europene de la Bruxelles pentru finalizarea proiectului – sfârşitul anului viitor- este, de pe acum, o certitudine. Proiectul menţionat este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial mediu 2007-2013, având o valoare totală de 164.230.212 de lei, fără TVA, din care 120.762.325 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Conform autorităţilor judeţene, scopul acestui proiect constă în punerea în practică a unui sistem modern de gestionare a deşeurilor, dimensionat după cerinţele judeţului, prin intermediul căruia vor fi îndeplinite toate exigenţele europene impuse în acest domeniu. Astfel, în vederea asigurării conformităţii legislaţiei româneşti cu cea a Uniunii Europene privind depozitarea deşeurilor biodegradabile, la Ploieşti se va construi o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor, considerată a fi cea mai mare de la nivel de ţară, vor fi achiziţionate compostoare individuale de deşeuri pentru o parte dintre prahovenii care locuiesc în zona rurală, dar se va implementa şi un sistem de colectare selectivă a gunoaielor provenite de la populaţie. De asemenea, în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor din ambalaje, se va construi o staţie de sortare la Boldeşti-Scăeni, iar în vederea reducerii costurilor de transport, la Urlaţi şi Buşteni se vor amenaja alte două asemenea investiţii, considerate a fi “staţii de transfer deşeuri”. Pentru o mai bună punere în practică a acestui proiect, sunt în derulare nouă contracte, dintre care cinci sunt pentru prestări servicii, trei pentru lucrări, ultimul fiind destinat furnizării de echipamente. Conform informaţiilor transmise primarilor prezenţi la reuniunea de la Ploieşti, prin realizarea acestui proiect se va pune un mare accent pe colectarea selectivă a deşeurilor, pe sortarea celor reciclabile, pe realizarea unei depozitări eficiente din punct de vedere ecologic, dar şi pe reabilitarea depozitelor urbane neconforme existente.
În acest context, participând la evenimentul în care s-au analizat beneficiile punerii în practică a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor”, prefectul judeţului Prahova, Rodica Paraschiv, a ţinut să aprecieze, în mod deosebit, modul în care autorităţile judeţene, dar şi cele locale, au lucrat şi colaborat astfel încât lucrările prevăzute să fie realizate la termenele stabilite. “ Acest proiect este unul cu cel mai mare impact la nivelul judeţului, având în vedere că vor fi beneficiare 103 unităţi administrative, cu excepţia oraşului Mizil. Investiţiile care se vor realiza vor contribui la reducerea poluării, iar locuitorii din zona urbană şi rurală vor fi beneficiarii unui sistem modern de gestiune a deşeurilor, la standarde europene. Având în vedere că s-au semnat şi contractele pentru efectuarea lucrărilor, asta este o notă bună, demonstrând, astfel, că stăm bine cu derularea proiectelor cu finanţare europeană. Mai mult decât atât, sper ca proiectul să fie gata mai devreme de finalul anului 2015, undeva în toamnă, anotimpul în care se culeg şi roadele”, a declarat prefectul judeţului.