Marti, 9 septembrie, chiar in perioada in care incepe culesul viilor, a avut loc Conferința „Ruta culturală Drumul Vinului Dealu Mare”, la Conacul dintre Vii**** din Urlați. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism și a avut ca scop dezvoltarea și promovarea turismului oenologic, respectiv a pachetelor turistice care să cuprindă vizite în vie, în crame, la obiective turistice și degustări de vin în zona Dealu Mare: Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani.
În cadrul evenimentului, in prezenta invitatilor din Germania, Elvetia si Romania, au fost prezentate cele mai importante obiective turistice, crame, unități de cazare și restaurante din zonă. Printre obiectivele evidentiate au fost: Muzeul Conacul Bellu din Urlați, Mănăstirea Vărbila din comuna Iordăcheanu, Mănăstirea Jercălăi din Urlați, Muzeul Crama 1777 din Valea Călugărească, Mănăstirea Zamfira din comuna Lipănești, Domeniile Tohani, Crama Budureasca din Tohani, Crama Rotenberg din Ceptura, Crama S.E.R.V.E. din Ceptura, Domeniile Dealu Mare Urlați, Conacul Urlățeanu din Urlați, Crama Basilescu din Urlați, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, Casa Seciu din Boldești Săieni, Pensiunea Feteasca Neagră din Albești Paleologu, Conacul dintre Vii**** din Urlați, Casa Colinelor*** din Urlați, Hotel Colina Grande** Valea Călugărească.
Gazdele au aratat o deschidere deosebita pentru primirea turistilor care vor sa participe la degustari de vin chiar in locul in care acesta se produce.
„Suntem extrem de bucurosi ca initiativa noastra de a promova turismul oenologic s-a bucurat de interes inca de la prima manifestare. Iata ca in Prahova putem face si un altfel de turism in afara sporturilor de iarna atat de cunoscute. Am avut alaturi agentii de turism intern, incoming si corporate business, dar si prestatori, unitati de cazare si alimentatie publica, muzee, autoritati. Am avut si participanti din Germania si Elvetia care au fost incantati de ambianta cuceritoare a dealurilor cu vie din zona Dealu Mare, despre care nu stiau practic nimic pana azi”, a declarat Adrian Voican, presedintele APDT Prahova, organizatorul evenimentului.
Preturile pachetelor pentru degustari sunt atractive, pornind de la 40 de lei si depasind 100 lei de persoana, in functie de numarul vinurilor prezentate si complexitatea prezentarii. Se pot organiza team-buildinguri, conferinte, traininguri insotite si de degustari tematice: pe culori, pe sortimente diferite sau pe acelasi sortiment de la producatori sau din ani diferiti.
„Am vizitat 4 din dintre cele aproape 20 de crame locale, si am gasit o diversitate uimitoare, de la mari producatori, cu milioane de litri anual, pana la crame boutique, care produc vin intr-o maniera post-industriala, bazata exclusiv pe mijloace traditionale, fara agresarea mecanica a vinului”, a comentat Anda Baciu, secretar general APDT Prahova.
Acest eveniment face parte din seria evenimentelor organizate de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova pentru promovarea județului Prahova în rândul specialiștilor din turism și presei. Dintre aceste evenimente amintim Criteriul primei zăpezi, cel mai important eveniment de promovare a sporturilor de iarnă.