Violeta Stoica

Societatea Top Resorts SRL, proprietarul pensiunii din Valea Doftanei care a fost în mijlocul unui scandal de mediu, în luna septembrie a anului 2013, a pierdut procesul intentat împotriva Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, în vederea anulării procesului verbal de contravenţie întocmit la data controlului efectuat la această pensiune. La termenul de săptămâna trecută, magistraţii de la Tribunalul Prahova au admis apelul introdus de IPJ Prahova împotriva deciziei dată iniţial, la fond, de către Judecătoria Câmpina. „Schimbă în tot sentinţa civilă apelată, în sensul că respinge plângerea ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată în hotărârea 274/2014 dată de judecătorii de la Tribunalul Prahova.
Dacă, în această privinţă, lucrurile sunt clare, mai rămâne pe rol un al doilea proces, intentat de această dată de către societatea Top Resorts SRL împotriva Gărzii de Mediu Prahova. Şi în acest caz este vorba despre cererea de anulare a unui proces-verbal de contravenţie, termenul la care se va judeca apelul, tot la Tribunalul Prahova, fiind stabilit pentru sfârşitul lunii octombrie. În această cauză, magistraţii de la Judecătoria Câmpina au admis în parte plângerea depusă de Top Resorts SRL şi au dispus anularea în parte a procesului verbal de contravenţie şi au diminuat sancţiunea aplicată, de la 100.000 de lei – la 50.000 de lei.
Tot scandalul a început în luna septembrie a anului 2013, atunci când reprezentanţii IPJ Prahova au transmis un comunicat de presă referitor la controlul efectuat la pensiunea din comuna Valea Doftanei. Potrivit informaţiilor de la vremea respectivă, „în urma verificărilor efectuate, oamenii legii au depistat că bazinul betonat vidanjabil are pe unul dintre pereţii interiori o ţeavă din PVC, lungă de aproximativ 15-20 metri, îngropată prin pământ, care duce la circa 5 metri de lacul de acumulare al barajului Paltinu. Această ţeavă avea rolul de a prelua apele uzate, fecaloide şi menajere din bazinul betonat vidanjabil al pensiunii care se scurgeau în lacul de acumulare al barajului Paltinu. Managerului societăţii urmează a i se întocmi proces-verbal de contravenţie pentru deversarea în apele de suprafaţă sau subterane de ape uzate fecaloid sau menajere. Fapta se sancţionează cu amendă de la 30.000 la 60.000 lei”.
Replica reprezentanţilor companiei Top Resorts, deşi la câteva zile de la apariţia informaţiilor menţionate, spunea că „pensiunea «Atra» din Valea Doftanei a fost victima unor acuzaţii neadevărate cu privire la deversarea apelor fecaloid menajere în lacul de acumulare Paltinu. Considerăm că aceste acuzaţii sunt nefondate” şi că, mai mult decât atât, această pensiune „deţine propria staţie de epurare a apelor uzate menajere (…), agrementată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (…). După epurare, apa este stocată într-un bazin etanş şi apoi este refolosită”, se preciza în reacţia avută de către reprezentanţii companiei care deţine acea pensiune la Valea Doftanei.