Neconstituționalitatea Legii 82/2012, publicată în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicată Decizia Curții Constituționale prin care Legea nr. 82/2012 privind reţinerea datelor de către furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului – Legea „Big Brother” – a fost declarata neconstituțională.
Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că dispoziţiile Legii nr. 82/2012 privind reținerea datelor prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicații electronice sunt neconstituţionale.
De asemenea, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituţionalitate a prevederilor art. 152 din Codul de procedura penală, care tratează același subiect.

Sancțiuni pentru Parchetele cu dosare mai vechi de cinci ani

Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a efectuat un raport având ca obiect verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile Parchetelor din cadrul Ministerului Public, în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării.
Potrivit raportului, după efectuarea unui control, timp de șase luni, în situația în care nu se iau măsurile necesare, din motive imputabile, în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de cinci ani, unitățile de parchet – inclusiv SNA și DIICOT- vor fi trase la răspundere.

Întâlnire româno-norvegiană privind transferul condamnaților

Recent, o delegație a Ministerului Justiției, condusă de secretarul de stat Simona-Maya Teodoroiu, a avut o întrevedere cu delegaţia Parlamentului Regatului Norvegiei, aflată în vizită în România.
Discuţiile dintre cele două părți s-au referit la aspecte concrete privind aplicarea tratatului între România și Regatul Norvegiei privind transferarea persoanelor condamnate, precum și la mecanismele şi perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniul justiției între România și Regatul Norvegiei. În acest context, s-a căzut de acord că transferarea persoanelor condamnate între Regatul Norvegiei și România este un domeniu de cooperare cu rezultate destul de bune în ceea ce privește reintegrarea și reabilitarea socială a persoanelor transferate.