Ministrul Justiției s-a întâlnit cu reprezentanți ai misiunii din cadrul MCV

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, s-a întâlnit luni, 22 septembrie a.c., cu reprezentanții misiunii de evaluare a Comisiei Europene în România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, informează Ministerul Justiției.
În cadrul întrevederii s-au purtat discuții cu privire la implementarea noilor Coduri şi operaționalizarea unui mecanism de monitorizare inter-instituțional, care va conferi suportul necesar eficientizării acestui demers; echilibrarea volumului de activitate al instanțelor și parchetelor; finalizarea proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar și pregătirea pentru lansarea sa în dezbatere publică; adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrații condamnați pentru fapte de corupție ș.a.m.d. Până în data de 26 septembrie, echipa de evaluare va mai avea întâlniri cu reprezentanţi ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Inspecţiei Judiciare, ai Institutului Naţional al Magistraturii, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Ministerului Public ș.a.

Seminar privind tehnica poligraf, la București

Institutul Naţional de Criminalistică a organizat, în perioada 18-19 septembrie a.c., cea de-a doua ediţie a Seminarului profesional internaţional în domeniul tehnicii poligraf. Evenimentul a avut ca obiectiv dezvoltarea unei platforme profesionale de pregătire continuă de specialitate, în domeniul tehnicii poligraf. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 28 de ofiţeri psihologi din cadrul Laboratoarelor Poligraf şi al Serviciului de Analiză Comportamentală ale Poliţiei Române, precum și a reprezentanţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale și Serviciului Român de Informaţii.
Seminarul a fost deschis de chestorul șef
Dumitru Pârvu, adjunct al Inspectorului General, care a subliniat importanţa psihologilor în activitatea Poliţiei Române, în special a celor care utilizează tehnica poligraf „lie detector” („detectorul de minciuni”).

Ordonanță pentru pregătirea aviatorilor în misiuni SMURD

Guvernul României a adoptat la începutul săptămânii o Ordonanţă de Urgenţă prin care Școala Superioară de Aviație Civilă a fost desemnată operator aerian al unei aeronave (Cessna Citation V, seria 560-0200) aflată în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne. Ordonanța a fost adoptată în scopul pregătirii personalului aeronautic din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne pentru desfăşurarea de misiuni SMURD, în scopuri umanitare, salvare vieţi omeneşti, medico-sanitare, căutare/salvare victime accidente sau persoane aflate în stare de dificultate şi zboruri speciale.