Țara noastră este lider la absorbţia fondurilor europene

“Rata de absorbţie a fondurilor europene de către ţara noastră a crescut, în momentul de faţă, la 37 la sută, comparativ cu 8,5 la sută, în urmă cu doi ani, devenind, astfel, un lider european în această privinţă. Acest succes a fost obţinut, în principal, ca urmare a simplificării sistemului de achiziţii publice, făcându-l cel mai simplu sistem din Europa pentru sectorul privat”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. Obiectivul nostru pentru perioada 2014 – 2020, este acela de a creşte rata de absorbţie a fondurilor comunitare la 100 la sută, din cele 43 miliarde de euro alocate României, a adăugat acesta.

Tinerii, cei mai afectaţi de spectrul şomajului

Numărul şomerilor estimat pe luna iulie 2014 este de 698.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (700.000 de persoane), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi o depăşeşte cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (7,7 la sută în cazul bărbaţilor şi, respectiv, 6,2 la sută în cazul femeilor). De departe, însă, cei mai afectaţi de acest flagel sunt, ca şi în anii trecuţi, tinerii. Astfel, în grupa de vârstă 20 – 24 de ani, rata şomajului a ajuns, în iulie, la 22,6 la sută, în timp ce la grupa de vârstă 15-19 ani procentul a depăşit 33 la sută!

Unii străini vor putea munci în ţara noastră doar cu aviz de angajare

Străinii vor putea fi încadraţi în muncă sau detaşaţi în România doar în baza unui aviz care trebuie obţinut de compania angajatoare de la Inspectoratul General pentru Imigrări, conform unui act normativ aprobat, săptămâna trecută, de Guvern. Prevederile acestuia se referă, însă, la cetăţeni ai altor state decât cele membre ale UE sau ale Spaţiului Economic European şi ai Elveţiei. Conform aceluiaşi act normativ, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă a străinilor al căror acces liber pe piaţa muncii din România este stabilit prin tratate încheiate de ţara noastră cu alte state. Şi străinii titulari ai dreptului de şedere pe termen lung, ai dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei, ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi angajaţi fără obţinerea avizului amintit. Neîndeplinirea obligaţiilor legale privind angajarea sau detaşarea străinilor se sancţionează cu amenzi între 700 şi 3.000 de lei. Totodată, în funcţie de gravitatea faptei, angajatorii pot fi sancţionaţi şi cu interzicerea unor drepturi, recuperarea unor ajutoare sau subvenţii publice etc.