Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, ieri, numele celor 28 de comisari şi portofoliile repartizate pentru următorii cinci ani. Europarlamentarul PSD Corina Creţu, nominalizată din partea României, va deţine portofoliul politicii regionale. Conform noii organigrame a Comisiei Europene propuse de Jean-Claude Juncker, portofoliul politicii regionale pe care îl va deţine Corina Creţu va fi coordonat de unul dintre cei şapte vicepreşedinţi ai noului preşedinte al CE, respectiv de Jyrki Katainen, vicepreşedinte pentru joburi, creştere, investiţii şi competitivitate. „Mi-a fost foarte greu să am în comisie nouă comisare. Am început cu trei. Până joia trecută, încă a trebuit să mă lupt pentru a avea încă două doamne comisar. Ştiu că nu e un progres în ceea ce priveşte egalitatea de gen, dar măcar nu am făcut un pas înapoi. M-am ţinut de cuvânt: trei dintre posturile de vicepreşedinţi sunt femei puternice”, a declarat Jean-Claude Juncker. Şeful CE s-a declarat convins că are o echipă câştigătoare. „Chiar pot să bag mâna în foc pentru experienţa şi competenţa comisarilor. Echipa mea are nouă foşti prim-miniştri sau viceprim-miniştri şi şapte comisari”, a spus Juncker. „Avem şansa excepţională de a începe cu dreptul şi de a ne pune pe treabă pentru a face faţă situaţiei geopolitice şi să consolidăm redresarea economică. Eu cred că am echipa potrivită pentru acest lucru. Am avut şedinţe cu viitorii mei colegi şi pot să bag mâna în foc pentru experienţa şi competenţa acestora”, a apreciat Juncker. Un anunţ important făcut de Juncker este acela că noua Comisie Europeană va fi un organism flexibil, în care partajarea portofoliilor să nu fie una rigidă. „Am ales să numesc vicepreşedinţi pe proiecte, iar comisarii vor fi moderatori, coordonatori, nu şefi de echipă”, a precizat Juncker. Mai mult, acesta nu exclude posibilitatea schimbării portofoliilor între comisarii propuşi de către state. „Este prerogativa mea şi intenţionez să o folosesc”, a spus preşedintele CE.
Comisiariatul Regio, pe care Corina Creţu îl va conduce, este unul dintre cele mai importante din cadrul CE. Comisariatul european pentru politică regională dispune de aproape o treime din întreg bugetul UE pentru perioada 2014-2020, respectiv 351,8 mld euro, dintr-un total de 1082 mld euro. Politica regională a UE este așadar principalul instrument pentru investiții al Uniunii. Aceste resurse sunt utilizate pentru finanțarea infrastructurilor de transport și comunicații strategice, pentru a favoriza trecerea la o economie mai prietenoasă cu mediul înconjurător, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii în a deveni din ce în ce mai inovatoare și mai competitive, pentru a se crea noi locuri de muncă, pentru a consolida și moderniza sistemele de educație și pentru a construi o societate mai incluzivă. Toate acestea sunt domenii în care România se află în urma multor state membre ale Uniunii, de aceea prezența unui român la conducerea acestui comisariat va reprezenta un avantaj semificativ. Comisarul responsabil pentru acest portofoliu va gestiona politicile care au drept obiectiv crearea de locuri de muncă şi încurajarea creşterii economice, combaterea schimbărilor climatice şi a dependenţei energetice, reducerea sărăciei, respectiv combaterea excluziunii sociale.
Noua Comisie Europeană urmează să fie votată de Parlamentul European în sesiunea plenară din octombrie, pentru a prelua din 1 noiembrie mandatul de la actuala echipă condusă de Jose Manuel Barroso.
Corina Creţu, desemnată comisar european pentru portofoliul REGIO în Comisia Europeană condusă de Jean Claude Juncker, se declară onorată de această nominalizare şi spune că este pregătită să îşi asume responsabilitatea portofoliului. ”Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcţia de Comisar European, ca şi susţinerea Guvernului României. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa şi mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură ţara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, scrie Corina Creţu pe pagina sa de Facebook. Corina Creţu are 47 de ani.