Iernile grele, aşa cum le cunosc românii, vor deveni o amintire. Încălzirea globală, spun climatologii, va face ca zilele din sezonul rece cu temperaturi mai mici sau egale cu 0 grade Celsius să fie adevărate rarităţi.

Clima temperat-continentală din România îşi va schimba consistent parametrii, susţin specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În următorii ani, verile din ţara noastră vor deveni din ce în ce mai calde, cu frecvente valuri de caniculă şi secetă, dar şi cu episoade de ploi torenţiale severe care vor provoca local inundaţii. Totodată, zilele de iarnă reală, cu temperaturi de 0 grade Celsius sau mai mici, vor fi din ce în ce mai rare. Potrivit datelor din Strategia Naţională privind Schimbările Climatice, în ultimii ani, grosimea straturilor de zăpadă a scăzut semnificativ în nord-estul, centrul şi vestul României, în timp ce, la nivelul întregii ţări, frecvenţa anuală a fenomenelor de polei, chiciură şi chiciură moale a scăzut semnificativ. „Există o tendinţă de creştere a temperaturii, chiar dacă această creştere nu este constantă, pentru că niciun an nu este fix mai cald decât precedentul”, a declarat Roxana Bojariu, şef secţie Climatologie ANM, pentru ziarulring.ro.

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Cum va fi vremea la începerea anului şcolar
Potrivit şefului secţiei Climatologie al ANM, ţara noastră are nevoie de un plan de acţiune concret, care să includă adaptarea la modificările climei. „Am schimbat ireversibil clima, iar noi trebuie să ne adaptăm la procesele care au apărut şi să avem în vedere viitorul, care va amplifica aceste procese, semne pe care le identificăm în prezent. Avem acest semnal clar al creşterii temperaturii, frecvenţei, intensităţii şi persistenţei valurilor de căldură. Aceste valuri de căldură, mai ales în zona urbană, unde densitatea populaţiei este mare, au efecte asupra sănătăţii unor grupuri demografice, bătrâni, oameni cu boli cronice, dar toţi sunt, până la urmă, afectaţi”, a precizat Roxana Bojariu.

Schimbarea climatică a adus şi va aduce fenomene extreme, care vor putea produce inundaţii aproape oriunde în ţară. „Alt risc este de creştere a intensităţii precipitaţiilor, cum s-a întâmplat şi vara aceasta la noi, cu inundaţii rapide, care sunt foarte greu de prognozat. Trebuie să încercăm să ne adaptăm şi aici. Localităţile trebuie să fie pregătite, iar pentru aceasta trebuie să existe studii de adaptare”, a mai afirmat şeful secţiei de Climatologie a ANM.