Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretate situaţie de „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial” din cauza epidemiei de EBOLA.

Comitetul de urgenţă al OMS, care s-a reunit miercuri şi joi la Geneva, consideră „în mod unanim că sunt întrunite condiţiile unei situaţii de urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, anunţă organizaţia într-un comunicat.

„Un răspuns internaţional coordonat este esenţial pentru a opri şi a reduce răspândirea la nivel internaţional a Ebola”, precizează comitetul.

OMS avertizează că posibilele consecinţe ale continuării răspândirii la nivel internaţional a epidemiei, care a ucis aproape 1.000 de oameni în patru ţări din Africa de Vest, sunt „deosebit de grave” având în vedere virulenţa virusului.

Declararea situaţiei de urgenţă la nivel internaţional va avea ca efect creşterea nivelului de vigilenţă în ceea ce priveşte transmiterea virusului.

Potrivit organizaţiei, toate statele în care a fost transmisă Ebola – până în prezent Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone – ar trebui să declare situaţie de urgenţă naţională, însă nu se impune o interdicţie generală de călătorie sau de comerţ internaţional. Totuşi, „statele trebuie să se pregătească să detecteze şi să trateze toate cazurile de Ebola’ şi ‘să faciliteze evacuarea cetăţenilor lor, în special a personalului medical care a fost expus la virus”.

OMS a calificat actualul focar drept cel mai grav în aproape 40 de ani de când Ebola a fost identificată pentru prima data la om.

Acest lucru s-a întâmplat în parte din cauza deficienţelor din ţările afectate în prezent, cu sisteme de sănătate fragile şi penurie de resurse umane, financiare şi materiale, potrivit OMS, care a cerut comunităţii internaţionale să ajute urgent ţările afectate de focarul febrei Ebola.