Cui nu-i place îngheţata? Însă desertul preferat în timpul vremii călduroase ascunse o mulţime de pericole, de la coloranţi, grăsimi şi zahăr, până la probleme de sănătate.
Studiile au demonstrat faptul că îngheţata conţine vitaminele A şi B, precum şi calciu şi fosfor, însă, pe de altă parte, gustul fin şi aspectul cremos este dată de grăsimile pe care le înglobează.
Mai mult, îngheţata conţine zahăr din belşug, pe lângă îndulcitorii din aromele naturale folosite.
Îngheţata conţine aditivi periculoşi
În urma unor controale la nivel internațional – s-a identificat că unele sortimente de înghețata conțin același ingredient similar cu cel folosit în soluțiile anti îngheţ de la autoturisme. Propilen glicol este folosit ca ingredient în multe sortimente de înghețata şi prăjituri, potrivit Ultima-ora.ro.
Dietil glicol este un produs chimic ieftin folosit ca emulsifiant în loc de ouă.
Butiraldehida este utilizat în producerea aromei de înghețată și este unul dintre ingredientele folosite pentru producția de ciment și de cauciuc.
Acetat de amil este un produs chimic folosit pentru aroma de banane. Cu toate acestea, este de asemenea utilizat ca solvent vopsea de ulei.
Acetatul de etil este folosit pentru aroma de ananas și este utilizat în principal că un aspirator pentru piele și textile.
Aldehidă C17 este un produs chimic folosit pentru aromă de cireșe în înghețată dar este utilizat ca un lichid inflamabil folosit în producția de coloranți tip anilină, de plastic sau pentru garnisirea cimentului în cauciuc.
Pericolele pentru sănătate
Pe langa faptul ca inghetata poate avea efecte negative asupra dietei zilnice a copilului si implicit, a sanatatii acestuia, excesul de inghetata poate determina inflamarea amigdalelor. De asemenea, la contactul cu dintii, smaltul se poate fisura, acest lucru ducand la aparitia cariilor dentare, scrie acasa.ro.
Evita sa ii oferi copilului tau inghetata la dozator sau inghetata in culori puternice, pentru ca risti sa alegi un produs de o calitate indoielnica.