Dacă ajungeţi în Buşteni, e bine să nu rataţi mănăstirea Caraiman, situată la poalele masivului cu acelaşi nume. Crucea de pe Caraiman străjuieşte parcă poteca ce duce paşii pelerinilor spre mănăstire. Mergând spre telecabina din Buşteni, la un moment dat, pe partea stângă, un indicator şi o icoană arată poteca, cu dale de piatră pe alocuri, ce duce spre lăcaşul de cult.
Poteca, mergând parcă pe ascuns, pe sub coroanele întunecate ale brazilor, ajunge, în cele din urmă, într-o oază de lumină, masivul Caraiman ivindu-se în toată splendoarea lui. Aici, în această poiană, în 1998 la iniţiativa preacuviosului părinte Gherontie Puiu, din mila lui Dumnezeu şi cu ajutorul Maicii Domnului, a ridicat o măreaţă mănăstire. Situată la o altitudine de aproximativ 900 m, este printre cele mai mari altitudini în care s-a construit un locaș de cult în țara noastră. Tot, aici există şi un Centru social pastoral ,,Sfânta Cruce’’, în cadrul căruia se pot organiza conferinţe, traininguri şi alte evenimente cultural educative. Acesta dispune de o sală de conferinţe cu o capacitate de 100 de locuri, de o sală de seminarii cu o capacitate de 40 de locuri, de două săli de mese cu o capacitate de 50 de locuri fiecare, o sală pentru diferite activităţi, precum şi o sală de sport (polivalentă), teren de fotbal, tenis, masă de ping-pong.
În ceea ce priveşte cazarea, mănăstirea dispune de 100 locuri de cazare, împărţite în trei corpuri de clădire, fiecare cameră fiind dotată cu baie proprie. Fiecare persoană care doreşte să se cazeze aici trebuie să prezinte un act de identitate valabil, în perioada 1 martie – 31 octombrie, preţul unei camere single fiind de 50 de lei şi 70 de lei pentru o cameră double. Totuşi trebuie menţionat că, potrivit, regulamentului intern, nu pot fi cazate aici femei singure. În privinţa programului slujbelor, potrivit site-ului de prezentare al mănăstirii (www.manastireacaraiman.ro), acesta este următorul, de luni până vineri: la ora 7.00 se săvârşeşte slujba acatistului, utrenia, ceasul I şi Sfânta Liturghie, la ora 17.00 – ceasul IX, şi vecernia, iar la ora – 19.30 – pavecerniţa. Duminica, începând de la ora 7.30 au loc slujbele de acatist, utrenia şi Sfânta Liturghie, pentru ca la ora 17.00 să se săvârşească ceasul IX, vecernia şi la ora 18.00 se face paraclisul Maicii Domnului.