Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din ţara noastră. Format pe fundul craterului unui vulcan stins din masivul Ciomatu, lacul uimeşte prin frumuseţea sa.

Aflat la o altitudine de 950 de metri, lacul Sfânta Ana are o formă aproape circulară, similară cu o paletă de pictor. Adâncimea lacului nu depăşeşte 6-6.3 metri.

Legendele apariţiei lacului Sfânta Ana

Una din legende are la origine rivalitatea dintre doi frati. Unul dintre ei a vrut sa se laude cu cea mai frumoasa caleasca si, in consecinta, a inhamat mai multe fecioare din popor la propria trasura. Mai mult, suparat ca trasura nu se urneste din loc, el ar fi inceput sa le biciuiasca pe fete. Una dintre ele, pe nume Ana, l-a blestemat, iar ruga ei a fost ascultata pe loc. O furtuna puternica l-a omorat pe fratele violent si i-a distrus castelul. In locul acestuia, din lacrimile fetelor s-a format un lac limpede si albastru.

O alta legenda aminteste de o fata, tot cu numele de Ana, obligata de parinti sa se marite impotriva vointei sale. Aceasta ar fi fugit in noaptea nuntii si s-ar fi aruncat in lacul din munte. In amintirea ei localnicii au numit lacul dupa numele Anei.

Dacă aveţi drum la Mircurea Ciuc sau la Sfântul Gheorghe, nu ezitaţi să mai parcurgeţi câţiva kilometri şi să vizitaţi această minunăţie a naturii.