Nu trebuie neaparat să recurgeţi la medicamente dacă suferiţi de colon iritabil. Leacul se gaseşte în alimentaţie: fără efecte adverse şi la-ndemâna oricui. Cele mai bune remedii naturiste care ajută la o digestie uşoară sunt morcovii, migdalele, seminţele de
psyllium, seminţe de fenicul şi chimen, ceaiuri de mentă şi ghimbir. Morcovii sunt un adevărat medicament pentru stomac. Pot fi consumaţi cruzi, goi sau în combinaţie cu alte legume. Migdalele sunt şi ele excelente deoarece combat acumularea de gaze şi, în plus, au proprietăţi probiotice, adică ajută la creşterea nivelului de bacterii bune din tubul digestiv. Seminţele de psyllium (sau seminţele de Plantago ovata, plantă originară din India) ajută la normalizarea tranzitului, fiind indicate atât în cazuri de diaree, cât şi de constipaţie.
Un alt remediu naturist este cel cu seminţe de fenicul şi de chimen. Se beau circa trei căni de ceai pe zi, sub formă de infuzie. Ceaiurile de mentă şi de ghimbir sunt şi ele de mare ajutor deoarece calmează durerea şi ajută la eliminarea gazelor, mai ales când sindromul colonului iritabil e însoţit de diaree. Nu în ultimul rând fibrele din legume şi fructe sunt foarte bune pentru cei care suferă de constipaţie.
Dacă, în schimb, sindromul de colon iritabil se manifestă cu diaree, un consum mare de fibre e posibil să agraveze situaţia. De asemenea, e bine de ştiut că permise în alimentaţie sunt şi pâinea integrală, cartofii, orezul, alimentele gătite la grătar, la abur sau la cuptor.