Vom asigura 10% din gazul de consum al R. Moldova
Începând cu data de 27 august a.c., țara noastră va asigura aproximativ 10% din consumul de gaze al R. Moldova, după ce se va inaugura interconectorul Iaşi-Ungheni. „Capacitatea de export este între 12,5 şi 45 de milioane de metri cubi pe an, la un consum al Republicii Moldova de circa 400 de milioane de metri cubi anual. Nu punem la socoteală industria, aceasta consumă încă pe-atât, însă este grupată în Transnistria”, a precizat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Acesta a mai precizat că “ imediat după ce tariful va fi votat, se va face şi licitaţia pentru rezervare de capacitate de export. Fiecare furnizor local va putea exporta gaze, la un preţ pe care reprezentanţii ANRE l-au estimat a fi cel de piaţă, de 80 de lei/MWh”.
A scăzut producția de cărbune
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia de cărbune a României a totalizat, în primul semestru al acestui an, 2,176 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 1,1% (24.700 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2013. În perioada menţionată, România a importat 173.200 tep cărbune net, cu 101.200 tep (circa 37%) mai puţin comparativ cu cantitatea importată în primele şase luni din 2013. La sfârșitul anului trecut, țara noastră deţinea rezerve de cărbune de 291 milioane tone, după cum menționau statisticile unor companii petroliere.
Oaspeți-studenți la Ministerul Finanțelor Publice
Recent, Ministerul Finanțelor Publice a fost gazda a zeci de studenți – viitori economiști – din peste 20 de țări membre ale Uniunii Europene, din America de Nord, America de Sud și Australia, care au vizitat sediul instituţiei și au stat de vorbă cu secretarul de stat Attila Gyorgy și alți specialiști de aici, pe tema „Rolul Ministerului Finanțelor Publice în contextul afacerilor europene”. Cu această ocazie, au fost prezentate aspecte legate de acordurile României cu UE şi Fondul Monetar Internațional, indicatori macroeconomici privind economia României, cum se situează aceasta comparativ cu media UE (creştere economică, PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare etc.), precum şi diferite elemente care ţin de coordonarea economică la nivel european.