Se eliberează adeverințe pentru accesarea de credite APIA

Începând de astăzi, fermierii pot lua adeverinţe pentru a beneficia de schema de plată unică pe suprafaţă – campania 2014, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, anunţă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN– SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie încheiată de bănci cu APIA.
Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean/local APIA, unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2014, va elibera o Adeverinţă prin care confirmă faptul că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2014 şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare.

A crescut volumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în luna iunie – comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, atât ca serie brută – cu 10,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 10,3%, se arată într-un raport al INS.
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2014, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 0,4%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,8%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,8%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 2,3%.

Estimări privind raportul leu/euro

Potrivit estimărilor specialiștilor, cursul de schimb va urca până la 4,5 lei/euro în următoarele şase luni şi va ajunge la 4,475 lei/ euro pentru orizontul următoarelor 12 luni. În acest context, Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru acest an un curs mediu de 4,48 lei/euro, în creştere cu trei bani faţă de cel estimat în prognoza de iarnă, de 4,45 lei/euro.
Conform Prognozei pe termen mediu 2014 – 2017 – scenariul pentru programul de convergenţă, în 2015 un euro va fi cotat la 4,45 lei/euro (4,40 lei/euro prognoza anterioară), în 2016 la 4,42 lei/euro (4,40 lei/euro anterior) şi în 2017 la 4,4 lei/euro (4,37 lei/euro în prognoza de iarnă).