România a primit de la UE 24,67 miliarde euro şi a plătit 10,2 miliarde euro
De la aderarea la UE, în 2007, şi până la finalul semestrului anterior, România a primit 24,67 miliarde de euro şi a plătit către bugetul UE 10,2 miliarde de euro, soldul fluxurilor fiind în favoarea ţării noastre cu 14,46 miliarde de euro, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor. După aderare, România a primit de la UE fonduri pre-aderare de 2,66 miliarde de euro şi fonduri post-aderare de 22,01 miliarde de euro, dintre care fonduri structurale şi de coeziune de 9,07 miliarde de euro, fonduri pentru dezvoltare rurală şi
pescuit – 5,644 miliarde de euro, plăţi din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) – 5,936 miliarde de euro, alte fonduri
post-aderare – 1,35 miliarde de euro.
Angajaţii ASF care pleacă voluntar primesc 12 salarii compensatorii
Angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care vor depune, până pe 19 august a.c., cereri de încetare a contractului individual de muncă vor primi, în două tranşe, compensaţii echivalente cu 12 salarii brute lunare, potrivit comunicatului instituţiei. Încetarea voluntară a raporturilor de muncă sunt menţionate şi în contractul colectiv de muncă al salariaţilor ASF pentru perioada 2014- 2015. Plata oricăror drepturi salariale sau asimilate, inclusiv a compensaţiei, se va face după reţinerea impozitului, a taxelor şi a contribuţiilor sociale aferente drepturilor salariale. În cazul în care angajaţii ASF care au primit compensaţii vor fi reangajaţi în cadrul instituţiei sau într-o entitate succesoare, aceştia vor fi obligaţi să ramburseze integral compensaţia primită.
La finele lunii mai 2014, ASF avea 597 de salariaţi, dintre care 161 de persoane ocupau funcţii de conducere, funcţii care urmează a fi reduse cu 35 la sută.
116 persoane, puse sub supraveghere judiciară, săptămâna trecută
În săptămâna trecută, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 116 persoane. Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 9 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, respectiv asupra a 107 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost înregistrate 49 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.
Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. În cazul în care constată încălcarea acestora, poliţiştii sesizează instanţa competentă.