Denumit oficial Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia „Regele Carol I”, instituţia mult mai cunoscută sub denumirea Centrul de pregătire jandarmi montani este nu doar singura din România, ci unica de acest fel din sud-estul Europei şi una dintre foarte puţinele astfel de instituţii la nivelul continentului, alături de cele de la Aosta (Italia) şi Chamonix (Franţa).

„Centre ca ale noastre mai există doar în ţările cu tradiţie şi cu o lungă activitate în ceea ce priveşte Jandarmeria montană. (…) Este o unitate relativ mică în comparaţie cu unităţile operative ale Jandarmeriei Române. Este o unitate care are drept motor partea de învăţământ, de pregătire”, spune locţiitorul comandantului centrului, maiorul Florin Nedelcu.

La prima vedere, nimic extraordinar. Peste tot sunt centre în care militarii se pregătesc în funcţie de specificul activităţii lor. Şi totuşi, aici totul este ieşit din comun. Pentru că sala de curs este înlocuită de o stâncă abruptă, înaltă de 40 de metri, iar locul poligonului este câteodată luat de tiroliana amplasată între două vârfuri de stâncă la zeci de metri de sol. Cât despre materialul didactic, se întâmplă ca în această categorie să intre, în cazul de faţă, un telescaun cu ajutorul căruia cursanţii învaţă „din mers”, de data aceasta la propriu, să salveze vieţi.

La aşa decor, nici cursanţii, şi nici profesorii nu puteau fi decât altfel. Cine merge la centrul de pregătire de la Sinaia să se antreneze? În primul rând, jandarmii din posturile şi secţiile Jandarmeriei Montane. Mai apoi, cei din structurile de acţiuni speciale ale Jandarmeriei Române, angajaţii structurilor de intervenţie din cadrul Poliţiei Române, din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, din Inspectoratul General al Aviaţiei, care în exercitarea atribuţiilor de serviciu folosesc tehnici de escaladă şi alpinism, explică maiorul Florin Nedelcu.

Şi nu doar atât; prin centrul care luna trecută a împlinit zece ani de la înfiinţare, din care şapte ani de activitate „didactică”, au trecut, de-a lungul timpului, angajaţi ai unor structuri militarizate din ţări precum Turcia, Iordania, Ucraina, Qatar sau Republica Moldova, cu care autorităţile române au protocoale de cooperare şi colaborare. Oameni care şi-au terminat şcolile la timpul lor şi care continuă să înveţe, iar de data asta principala lecţie este aceea de salvat vieţi, protejându-şi, totodată, propria viaţă.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro .