D. Constantin

De la un timp, Uniunea Europeană se confruntă cu o nouă provocare epidemiologică – pesta porcină africană. Produsă de un virus care afectează atât porcii domestici, cât şi pe cei sălbatici, această boală este caracterizată printr-o arie de extindere rapidă şi un procent foarte mare de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor, ceea ce conduce la pierderi economice însemnate. Numai de la începutul acestui an, de pildă, au fost depistate două focare de pestă porcină africană în Lituania, 9 – în Polonia şi 30 în Letonia, atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici.
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
(ANSVSA), această boală – care nu afectează omul – “nu a evoluat niciodată în ţara noastră”. Totuşi, pentru a preîntâmpina acest risc, România are o strategie care include, între altele, pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore – cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore – pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei, dezinfecţia camioanelor care au transportat animale vii în ţările unde a apărut această boală. În acest context, într-un recent comunicat, conducerea ANSVSA le reaminteşte fermierilor, responsabililor fondurilor de vânătoare, pădurarilor, dar şi populaţiei, în general, obligaţia de notificare timpurie a oricăror semne de boală observate la porcii pe care-i deţin sau la porcii mistreţi. De asemenea, crescătorii de porci sunt obligaţi să anunţe direcţiile judeţene sanitar-veterinare la fiecare tranzacţie cu porci pe care intenţionează să o realizeze din spaţiul comunitar şi să se informeze asupra zonelor de restricţie impuse în spaţiul Uniunii Europene, din cauza evoluţiei pestei porcine africane.