Magneţii deşi par inofensivi şi sunt la mare căutare atunci când vine vorba de cumpărarea unui suvenir din vacanţă, se pare că medicii trag un semnal de alarmă.

Magneţii de frigider care se găsesc în comerţ şi pe care cei mai mulţi dintre noi obişnuim să îi cumpărăm drept suvenir sunt consideraţi periculoşi mai ales pentru persoanele care au suferit operaţii pe inima şi au by-pass-uri sau implanturi cardiace, notează BBC.

Contactul corpului uman cu magneţii pot destabiliza mecanismul de funcţionare al pacienţilor cardiaci, arată datele unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Spitalul Universitar din Zurich, Elveţia.

Specialiştii spun că riscul creşte odată cu mărimea magnetului. Pentru a nu-şi pune viaţa în pericol, cardiacii care au suferit diferite intervenţii chirurgicale şi cărora li s-au instalat stenturi sunt rugaţi să nu intre în contact cu un magnet chiar şi o distanţă de 3 centimetri.

Aceste concluzii au fost luate după ce oamenii de ştiinţă au evaluat un grup de 70 de pacienţi cardiaci cu stimulatoare cardiace.

“Medicii ar trebui să le recomande pacienţilor lor precauţie în cazul magneţilor şi să le vorbească despre riscurile la care se expun. Recomandăm ca producătorii de magneţi să includă pe ambalaj informaţii cu privire la potenţialele riscuri”, a declarat Thomas Wolber.