Victor Ponta a declarat miercuri, la debutul şedinţei de Guvern, că reducerea CAS este o măsură bună, corectă şi sustenabilă, care va fi aplicată de la 1 octombrie, dându-i astfel replica preşedintelui Traian Băsescu. În plus, premierul a arătat că a greşit că a mers la consultări şi şi-a exprimat regretul că ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a asistat la discuţiile care au avut loc la Cotroceni.
Premierul Victor Ponta a declarat că, de la 1 octombrie, contribuţiile de asigurări sociale vor scădea „evident”, măsura fiind susţinută de mediul de afaceri.
„Reducerea CAS reprezintă o măsură bună, corectă şi sustenabilă. Vreau să fiţi convinşi că am discutat această măsură cu mediul de afaceri şi avem susţinerea totală, am discutat şi cu BNR, cu partenerii noştri internaţionali”, a spus Victor Ponta.
Premierul a arătat că reducerea CAS se face într-un mediu favorabil, iar România înregistrează creştere economică, investiţiile sunt în creştere şi a crescut şi numărul locurilor de muncă.
„Dl Voinea m-a întrebat dacă dl. preşedinte ştie că faimosul MTO, pe care l-a învăţat toată lumea, este trecut şi în Legea bugetului de stat şi în strategia fiscal-bugetară. Nu era ceva rău. Ceea ce nu ştiu românii este că e o decizie criminală, antiromânească a preşedintelui Băsescu”, le-a spus premierul miniştrilor, referindu-se la semnarea în martie 2012 a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, la Bruxelles.
Premierul a arătat totodată că a greşit atunci când a mers, luni, la disucţia cu preşedintele Traian Băsescu, deoarece a gândit instituţional că între structurile statului trebuie să existe respect.
„Am făcut o greşeală că m-am dus la Cotroceni. Când te bagi în cocină, te mănâncă porcii! Îmi pare rău pentru doamna Petrescu. Eu cred că a făcut bine că s-a întos în ţara unde doamna EBA şi doamna Udrea se pricep mai bine la economie decât cei de la Harvard”, a punctat ironic Ponta.
Premierul a adăugat că, după luna decembrie, va trebui să existe o relaţie instituţională Guvern-Parlament-Preşedinte, iar instituţia Preşedintelui să-şi recâştige prestigiul.