Cercetatorii de la Universitatea din Missouri au descoperit ca plantele reactioneaza la atacuri, iar sunetul omizilor, in momentul in care mananca, le-ar face sa fie mai… defensive.
Cei mai multi oameni nu trateaza verdeata pe care o pun in salata cu foarte mare delicatete. Dar poate nu ar fi o idee rea sa o faca, avand in vedere ca oamenii de stiinta sustin ca plantele reactioneaza devensiv atunci cand „aud” ca sunt mancate.
Cercetatorii de la Universitatea din Missouri, Statele Unite, spun ca plantele raspund eventualelor atacuri din mediul inconjurator si pot identifica sunetele din apropiere.
„Cercetarile anterioare s-au oprit asupra modului in care plantele raspund in fata energiei acustice, inclusiv muzica. Dar studiul nostru este primul care analizeaza reactia la vibratiile relevante din punct de vedere ecologic. Am descoperit astfel ca vibratiile asociate mancarii schimba metabolismul din celulele plantelor, creand niste chimicale mai ‘defensive’, care sa tina la distanta atacurile omizilor”, spune Heidi Appel, cercetator in divizia de stiinta a plantelor, de la Universitatea Missouri.
Experimentul a fost facut pe niste plante inrudite cu cele care produc mustarul. Oamenii de stiinta au descoperit ca, in momentul in care simteau ca omizile incep sa manance in apropierea lor, produceau mai multe uleiuri de mustar, chimicale care sunt respingatoare pentru omizi. In schimb, daca erau expuse la alt gen de vibratii, venite de la vant sau alte insecte, plantele nu reactionau in niciun fel, noteaza Daily Mail.