Petrolul s-a calificat în turul 3 preliminar al Europa League grație dublei victorii contra albanezilor de la Flamurtari, iar după succesul cu 2-0 obținut săptămâna trecută la Ploiești, lupii s-au impus cu 3-1 și în returul disputat joi seară, la Vlore. În următoarea fază a competiției, galben-albaștrii vor întâlni gruparea cehă Viktoria Plzen.

A fost nevoie de partida retur pentru ca Flamurtari să realizeze că nu poate trece de Petrolul, iar evidenta diferența de valoare le-a arătat albanezilor că și-au depăsiseră cu mult condiția în prima mansă de la Ploiești. Jocul de la Vlore a început furibund, cu gazdele în ofensivă, trupa lui Gjoka fiind conștientă că un gol marcat repede i-ar putea deschide drumul spre o calificare istorică. Însă avântul muncitoresc al albanezilor a ținut cât o repriză de box, dat fiind că găzarii au preluat inițiativa și au declanșat un val de atacuri la poarta adversă. Tamuz, în două rânduri, și Mutu puteau deschide tabela, una inexistentă, la propriu, pe un stadion primitiv al cărui aer a semănat izbitor cu vechile arene miniere din România. Arbitrul Valasek a prelungit speranțele celor de la Flamurtari, neacordând penalty la Teixeira, în minutul 17, după ce mijlocașul a fost faultat clar în careu. Nepomuceno și Fanchone au semnat alte două ratări până la golul roș-negrilor, reușită venită pe fondul unui balon aruncat în adâncime și finalizat cu capul de Lena. Bucuria gazdelor a durat doar două minute, pentru că Mutu i-a trimis inteligent lui Teixeira, iar portughezul a șutat precis, în colțul lung.

În partea a doua, Gjoka nu și-a mai putut motiva elevii, căzuți atât fizic, cât și psihic, iar Petrolul a forțat doar cât a fost nevoie pentru a mai marca de două ori în finalul jocului. Mai întâi prin Mutu, care nu l-a iertat pe portarul Lika din poziție de unu la unu, după care noul-intrat Priso a pecetluit o calificare ce nu s-a pus niciun moment la îndoială. Pentru lupii lui Răzvan Lucescu urmează acum un adversar de un alt calibru, însă până la prima dispută cu cehii de la Viktoria Plzen, programată săptămâna viitoare pe “Ilie Oană”, haita va debuta duminică în campionat, la Brașov, unde își propune să câștige primele 3 puncte ale sezonului în Liga 1.