Absolventii care nu au promovat bacalaureatul vor fi sprijiniti sa obtina performanta in viitor, a declarat duminica ministrul Educatiei, Remus Pricopie, dupa ce aproximativ 40% dintre cei aproape 150.000 de absolventi care s-au prezentat la probele nu au reusit sa obtina media 6 de promovare.
„Felicitari tuturor absolventilor de liceu, care au sustinut, zilele acestea, examenul de Bacalaureat! Le urez succes pe mai departe celor care au promovat si, totodata, ii incurajez pe cei care nu s-au pregatit suficient sa-si pastreze increderea in fortele proprii si sa invete mai mult pentru urmatoarele sesiuni de examen”, a spus ministrul Remus Pricopie, citat intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei transmis agentiei MEDIAFAX.
Ministrul Educatiei a precizat ca rezultatele acestui examen reflecta munca depusa atat de elevi, cat si de profesori de-a lungul celor patru ani de liceu.
„Exista, desigur, o departajare in functie de performante, dar este foarte important ca elevii care nu au promovat Bacalaureatul in sesiunea de vara vor fi sprijiniti pentru a obtine performanta in viitor. Ei nu sunt si nu trebuie sa se simta abandonati”, a mai spus Remus Pricopie.
Candidatii care au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea iunie – iulie afla luni notele obtinute la probele scrise si media de absolvire, acestea urmand sa fie afisate la scoli, pana la ora 12.00. Candidatii nemultumiti de rezultate vor putea depune contestatii tot luni, intre orele 12.00 si 16.00, la cele patru probe scrise de la bacalaureat.
Media minima de promovare, pe disciplina, este 5, iar media finala, totala, a tuturor disciplinelor, necesara pentru promovarea bacalaureatului, este minimum 6.
La prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au inscris 161.682 de absolventi si s-au prezentat 150.682. Alti 11.000 de candidati au absentat, iar 273 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.
Anul trecut, la sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, inaintea contestatiilor. In 2013 au promovat bacalaureatul 62 la suta dintre absolventii de clasa a XII-a din promotia 2012 – 2013 si 30,6 la suta din absolventii promotiilor anterioare.
Dupa solutionarea contestatiilor, promovabilitatea la nivel national a crescut cu un procent, la 56,44%, 63,1 la suta dintre absolventii promotiei 2012 – 2013 si 31,7 la suta dintre absolventii promotiilor anterioare promovand examenul.
In 2013 au sustinut examenul de bacalaureat 175.513 absolventi si au promovat, dupa solutionarea contestatiilor, 99.060 dintre acestia (56,44%).
Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidatii care au fost eliminati din examen nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale bacalaureatului.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc in perioada 18-29 august, in 4 septembrie fiind programata afisarea rezultatelor finale.