Un mic dejun copios, bogat în carbohidraţi, înainte de călătoria cu avionul, poate combate efectul decalajului de fus orar, care afectează ritmul ceasului biologic.Cercetătorii de la Universitatea Yamaguchi, din Japonia, au încercat să găsească o metodă de a perturba ritmul circadian, responsabil pentru ciclul somn – veghe al organismului uman, potrivit dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă japonezi consideră că fiecare dintre milioanele de celule ale organismului are propriul tipar somn-veghe, iar ansamblul fiecărui asfel de sistem la nivel celular contribuie la macrosistemul organismului.
Aceştia au descoperit că insulina declanşează tiparele microscopice ale somnului în fiecare celulă şi promovează o serie de schimbări ale organismului în momentul în care acesta se pregăteşte de culcare. Autorii studiului, publicat în revista Cell Reports, au testat teoria pe şoareci, care au primit cantităţi neobişnuit de mari de mâncare în timpul nopţii.
Scanarea celulelor hepatice ale rozătoarelor a relevat faptul că insulina, hormonul secretat de pancreas după consumul unor alimente bogate în amidon şi zahăr, a influenţat ritmul circadian al celulelor. „În concluzie, insulina ar putea ajuta ceasul biologic din stomac să se sincronizeze cu ora mesei. De exemplu, în cazul efectului produs de decalajul de fus orar, cina ar trebui îmbogăţită cu ingrediente ce favorizează secreţia de insulina, ceea ce ar putea determina ceasul biologic să o ia înainte, în timp ce micul dejun ar putea avea efectul opus”, a spus Makoto Akashi, unul dintre coordonatorii studiului.