Medicii spun că obiceiul tău de-o viață, acela de a te curăța în urechi cu bețișoare de urechi, poate duce, culmea, la pierderea auzului și alte probleme de sănătate.

Ceara din urechi nu trebuie văzută ca pe un dușman în primul rând. „Scopul ei este să mențină canalul urechii curat”, spune Douglas Backous M.D. Aceasta are proprietăți antibacteriene și funcționează și ca lubrifiant. Odată ce aceasta se usucă, fiecare mișcare a capului duce la împingerea ei în exterior, pentru ca tu să scapi de ea. Atunci când vrei să o îndepărtezi intenționat, bețișorul duce doar la împingerea ei în interior, unde rămâne blocată în locuri care nu se curăță singure. Acolo, pot acumula bacterii, ciuperci și viruși.

În plus, acest obicei poate bloca canalul, ducând la pierderea auzului sau ruperea timpanului. Așadar, dacă simți că ai urechea plină sau crezi că ceara te face să auzi mai slab, mergi la medic – aceștia știu cum să o îndepărteze eficient. Acasă, poți apela la o spălare a urechii cu un amestec dintr-o parte oțet, una spirt și una apă la temperatura camerei.