Nicoleta Dumitrescu

Acum câteva zile, anticipam că, după congres, unii dintre liberali nu vor mai dori să fie liberali, principalul motiv fiind acela că au fost forţaţi să se facă fraţi cu pedeliştii împotriva cărora au luptat în ultimele campanii electorale. După cum se vede, în unele situaţii, inclusiv în politică, dragoste cu sila nu se poate, se ajunge la divorţ, fără să mai fie nevoie, ulterior, şi de partaj.
La sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, liberalii au fost protagoniştii mai multor piese de teatru, pe aceeaşi scenă. Dacă unii au jucat rol dublu, fie pentru că aşa li s-a impus, fie pentru că nu aveau altă scăpare, în schimb, alţii au ales, la final, să iasă din echipă, convinşi fiindcă nu li se mai potriveşte nici rolul, dar nu mai au nici stimă şi apreciere pentru regizori (lideri).
Cât priveşte revenirea intempestivă a lui Crin Antonescu în postura de prezidenţiabil, pentru o parte dintre liberali, care mai credeau în cel de-al 12-lea ceas al limpezirii apelor, se poate spune că a fost picătura care a umplut paharul nemulţumirilor, adăugată deciziilor care au vizat fuziunea cu PDL şi trecerea de la ALDE la PPE. Prin urmare, deja, câteva zeci de parlamentari au spus adio PNL şi i s-au alăturat unui alt fost lider liberal -Tăriceanu, care a anunţat că va crea un nou partid, cu spirit liberal, şi va candida, şi el, la Cotroceni.
Dovada faptului că liberalii sunt ca pe jar, başca faptul că pedeliştii le suflă-n ceafă, este că, după congres, aceştia vor să joace în horă şi cu primarul Sibiului, proaspăt ales preşedinte al PNL, dar şi cu fostul lider, care iar se visează ajuns în dealul Cotrocenilor.
Mai mult decât atât, ideea organizării unui sondaj de opinie pentru a vedea cine-i mai tare, dintre Klaus şi Crin, pentru postura de candidat la prezidenţiale, în noiembrie, nu face altceva decât să mai dea puţină apă la moara orgoliilor ultimului dintre cei doi.
A renunţat la toate, dar, i-ar surâde, din nou, să bată ţara în lung şi-n lat, să fie aplaudat, să fie aclamat „Crin preşedinte!” Rămâne de văzut, însă, cum şi în ce fel vor scoate liberalii cămaşa şi în ceea ce priveşte frăţia cu PDL, pentru că, după cum s-a observat, după ce l-a luat pe Iohannis gura pe dinainte că, după fuziunea cu PDL, noua formaţiune rezultată va fi botezată PNL, pedeliştilor nu le-a prea picat bine ca sigla partidului lor să fie îngropată definitiv.
Prin urmare, lupte interne vor mai fi la liberali în următoarea perioadă, pentru că orgoliile sunt multe, iar cei cu care vor fuziona au, la rându-le, pretenţii. Cert este că linişte nu va fi, în condiţiile în care de la o zi la alta apar noi surprize care răstoarnă tot ceea ce se credea că s-a construit.