Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat ieri Federației Română de Fotbal să certifice faptul că FC Petrolul nu a încălcat regulamentele folosindu-l pe portarul Peterson Pecanha în confruntarea cu FC Brașov, cerând, totodată, forului condus de Răzvan Burleanu să emită o decizie/circulară prin care să clarifice această situație.
Potrivit LPF, suporterii Petrolului pot sta liniștiți, întrucât nu există niciun pericol ca partida cu FC Brașov, disputată duminică și câștigată de formația noastră cu 1-0, în prima etapă a Ligii 1, să fie pierdută la ”masa verde”, în urma contestației făcute de gazde privind folosirea lui Pecanha.
Goalkeeper-ul galben-albaștrilor a fost suspendat două jocuri, în urma incidentelor de la meciul cu Steaua, din stagiunea trecută, pedeapsă pe care și-a ispășit-o, brazilianul nefiind utilizat în meciurile cu Corona Brașov, din ultima etapă, și nici în Cupa Ligii contra Universității Cluj.
Redăm mai jos solicitarea făcută de LPF către FRF, din care reiese foarte clar că Petrolul nu a încălcat regulamentul:
Cupa Ligii-Adeplast este o competiție oficială prevazută de regulament și aprobată de Federația Româna de Fotbal, iar jocurile din această competitie intră în calculul suspendării unui jucător sancționat cu eliminare, la fel ca și cele din Cupa României, Supercupa României și Campionatul Național Liga 1.
Prevederea disciplinară instituie această regulă generală, însa pentru a evita orice alte discuții pe viitor, am solicitat și o decizie de clarificare din partea Federației Române de Fotbal.
Iată mai jos solicitarea către FRF transmisă de Liga Profesionistă de Fotbal în cursul zilei de luni, 28 iulie 2014, pentru a clarifica situatia creată.
“Stimate domnule Secretar general,
Vă scriem cu privire la situația nereglementată de ROAF și RD, survenită odată cu începerea competițiilor oficiale organizate de LPF și vă aducem la cunoștință următoarele:
Starea de fapt
Chestiunea supusă analizei și deciziei dvs. se referă la executarea în Cupa Ligii a etapelor de suspendare pentru cartonașele roșii aplicate jucătorilor în meciurile din Campionat, Cupa României și Super Cupa României.
Întrebarea adresată de cluburi a fost dacă în calculul executării sancțiunii de suspendare ca urmare a unei eliminări în Campionat, Cupa României sau Super Cupa României, intră și jocurile din Cupa Ligii.
Reglementarea pentru situații similare (lipsa reglementării)
La acest moment există câteva prevederi regulamentare relevante pentru cazul relatat.
Art. 28.1 din ROAF:
”FRF organizează următoarele competiții:
…
c) Cupa României, după terminarea fazei judeţene până la finală inclusiv;
d) Super Cupa României, între echipa clasată pe locul I al Campionatului Naţional ”Liga I” şi câştigătoarea Cupei României;
…”
Art. 28.4. din ROAF:
”LPF organizează:
a) Campionatul Naţional ”Liga I”;
b) Cupa Ligii.”
Art. 6.4. din RD:
”Joc oficial: joc programat în campionat, Cupa României sau altă competiţie desfăşurată sub egida FRF, LPF sau AJF; rezultatul jocului contează sub aspectul câştigării de puncte în clasament sau a calificării în fazele următoare.„
Din aceste două prevederi regulamentare reiese cu certitudine că cele 4 competiții indicate, dintre care face parte și Cupa Ligii, sunt competiții oficiale.
Art. 2 din RD:
”Acest regulament se aplică în cazul oricărui joc sau competiţii organizate sau autorizate de FRF/LPF/AJF/AMFB.”
Art. 41.1. din RD:
”Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât și cele din cadrul Cupei României, după caz, cu următoarele precizări:
…
e) în calculul executării sancţiunii se ţine cont de numărul de jocuri;
f) sancţiunile jucătorilor transferaţi se execută în totalitate sau partea rămasă neexecutată, începând cu primul joc oficial disputat de echipa clubului la care au fost transferaţi; ”
Art. 41.2. din RD:
”Suspendarea ca urmare a cumulului de cartonaşe galbene intervine din oficiu şi se execută începând cu primul joc oficial, în ordinea în care se desfăşoară jocurile, în calcul intrând numai jocurile din cadrul competiţiei în care a fost înregistrat cumulul de cartonaşe galbene.”
Aceste prevederi regulamentare nu fac referire în mod explicit la Cupa Ligii și nici la Super Cupa României în contextul în care, cel puțin pentru Super Cupa României, este unanim admis că un jucător care a fost eliminat în Campionat sau Cupa României urmează a executa suspendarea în Super Cupă, dacă acesta este primul joc oficial disputat de echipa sa.
În același timp, potrivit regulamentului competiției, suspendările aplicate în Cupa Ligii se execută începând cu primul joc oficial ce urmează meciului în care a fost aplicată sancțiunea, în calcul intrând atât cele din Campionat cât și cele din Cupa României sau Super Cupa României.
Dacă ne referim la regula generală, de principiu, trasată de art. 41 din RD, observăm că la literele e) și f) se folosește sintagma de joc și joc oficial atunci când se stabilește ce anume se ia în calcul la executarea unei suspendări.
Nu în ultimul rând, art. 41.2. din RD instituie singura excepție de la regula generală privind executarea unei suspendări în jocurile din alte competiții oficiale care urmează sancționării, adică situația în care o suspendare se execută numai în competiția în care a survenit. Această excepție se limitează numai la suspendarea survenită ca urmare a cumulului de cartonaște galbene. Per a contrario, nicio altă suspendare nu se execută doar în competiția în care a survenit.
Față de cele arătate mai sus, în opinia noastră, art. 41 din RD este lacunar în sensul că trasează regula generală, aplicabilă și în cazul nostru, însă în același timp lasă loc și interpretărilor. Pentru acest motiv vă rugăm respectuos să ne sprijiniți în sensul clarificării acestei chestiuni prin emiterea unei decizii/circulare de interpretare a dispozițiilor art. 41 din Regulamentul Disciplinar”.
fcpetrolul.ro