C. Dumitru

Inspectorii Consiliului Concurenţei au verificat, recent, 13 companii participante la achiziţia publică organizată de Societatea Naţională Transgaz SA Mediaş, în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale, precum şi a unor lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente. Scopul acestor inspecţii inopinate vizează “o posibilă înţelegere între întreprinderile respective – între care figurează şi SC Inspet SA Ploieşti – de a participa cu oferte trucate la 10 licitaţii organizate de compania Transgaz SA Mediaş în anul 2011”, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.
Valoarea totală a celor 10 contracte încheiate de către autoritatea contractantă cu firmele câştigătoare ale licitaţiilor se ridică la aproximativ 8 milioane de euro. După cum se cunoaşte, legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de firme, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte. În eventualitatea în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, “companiile implicate riscă amenzi de până la 10 la sută din cifra de afaceri. Cu toate acestea, întreprinderile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se mai arată în comunicatul respectiv.
Cu doi ani în urmă, Consiliul Concurenţei s-a confruntat cu un caz asemănător, amendând cu aproximativ 2,6 milioane de euro firmele implicate în realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică “Racord de gaze naturale Butimanu-Brazi, pentru alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Brazi”, organizată în 2009.