Precipitaţiile şi inundaţiile care au afectat Peninsula Balcanică în ultima lună au influenţat negativ culturile de grâu din această zonă. Conform ultimelor estimări ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), producţia va fi ceva mai mică decât cea estimată iniţial, iar interesul pentru importurile din România şi Bulgaria va fi mai mic, din cauza calităţii. „În Peninsula Balcanică, precipitaţiile abundente şi inundaţiile au redus potenţialul de export al României şi Bulgariei. Cel mai probabil calitatea culturilor de grâu a fost afectată”, se specifică în raportul USDA.
România a exportat, în 2013, produse agroalimentare în valoare totală de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanţa comercială pe acest segment, primul excedent din ultimii 20 de ani, potrivit datelor remise Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalul produs exportat a fost grâul, livrările externe crescând cu 433,6 milioane de euro faţă de valoarea exporturilor de grâu din 2012, rezultat al dublării cantităţii exportate (peste 4,773 milioane de tone).
7,4 milioane de tone de grâu
Agenţia americană estimează pentru România o producţie de 7,4 milioane de tone de grâu, cu 2,6% mai puţin decât se prognozase în iunie şi cu 1,3% mai puţin decât anul trecut. La nivel european însă, prognoza este favorabilă. Se estimează o creştere de până la 3,18% faţă de anul trecut, până la o producţie totală de 147,9 milioane de tone. Producţii mult mai mari faţă de anul trecut vor avea Marea Britanie (plus 28,3% până 15,3 milioane de tone) şi Danemarca (plus 21,9%, până la 5 milioane de tone). „Nu prea mai există grâu panificabil în ţară. Din cauza precipitaţiilor, grâul a încolţit şi are mult fusarium (fungi n.red) care îi strică din calitate. Consecinţa ar putea fi faptul că se va cumpăra de la export”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România (LUAIR), Viorel Nica, membru PRO AGRO. Potrivit acestuia, în momentul de faţă traderii de cereale sunt în expectativă, iar morarii şi brutarii cumpără sporadic, pentru că pot amesteca grâul din producţia veche cu cel din producţia nouă. ” Pe zi ce trece producţia scade, grâul se scutură. Mai avem şi invazie de şobolani. Eu îi sfătuiesc pe producători, şi în special pe cei cu depozite, să nu vândă acum. Să mai aştepte”, mai spune Nica.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli susţine însă că producţia de grâu de anul acesta va fi, într-adevăr, mai mică decât anul trecut, dar calitatea este mult mai bună. „Morarii au de unde cumpăra din România, deşi producţia este cu 10-15% mai mică decât anul trecut. Ne-au transmis că anul acesta calitatea este foarte bună. Preţurile sunt în scădere şi asta din cauza traderilor care se mişcă liberi în România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Baciu, care are acelaşi sfat pentru producători:” Nu vindeţi acum!”
Mai puţin porumb
În ceea ce priveşte producţia autohtonă de porumb, USDA estimează o scădere de 12,7 % faţă de anul trecut, până la o producţie de 9,2 milioane de tone, în contextul unei producţii europene evaluată la 65,6 milioane de tone, cu 1,6% mai mare faţă de cea din 2013.
Câştigăm la orz
În ceea ce priveşte cultura de orz, estimările USDA sunt optimiste, producţia bună din ţara noastră, Germania, Ungaria şi Lituania contrabalansând pe de o parte scăderile de producţie din Spania, al treilea cel mai mare producător de orz din Europa. „Condiţiile îmbunătăţite în mai multe state din centrul şi estul Europei, precum Germania, România, Ungaria şi Lituania compensează influenţa negativă pe care o va avea anul acesta Spania asupra producţiei europene de orz”, se specifică în raport. USDA apreciază că producţia de orz a UE se va cifra la 55,8 milioane de tone, cu 6,2% mai puţin decât cu un an în urmă. Agenţia nu face însă estimări exacte asupra producţiei din ţara noastră. În 2013, recolta locală de orz şi orzoaică a depăşit 1,511 milioane tone.