Menită să reducă riscul de producere a atentatelor teroriste și a marilor infracțiuni, Legea cartelelor Pre-Pay este contestată din umbră chiar de mari companii de telefonie mobilă, care au câștiguri uriașe din vânzarea „la liber”, fără niciun control, a cartelelor preplătite.

Pe 2 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (Pre -Pay) să-şi prezinte datele personale de identificare, în caz contrar urmând a fi anulat numărul de telefon. Legea a fost însă, la rândul ei, atacată de Avocatul Poporului, la Curtea Constituţională. Victor Ciorbea a contestat astfel o lege adoptată în mai mult de 80 de țări, care au conștientizat că aceste cartele preplătite au devenit unul dintre principalele mijloace de comunicații folosite de teroriști sau de către marii infractori. Unele ţări au adoptat legea după grave atentate teroriste petrecute pe teritoriul lor, altele pentru că au constatat creşterea gradului de alertă teroristă. Or, nici România, ca ţară NATO, nu se poate considera la adăpost de aceste ameninţări.

Spaniolii au introdus legea cartelelor Pre- Pay după ce atentatele cu bombă din trenurile de la Madrid au ucis, acum zece ani, 192 de oameni (între care şi doi români) şi au rănit alţi 1.800. Bombele au fost declanșate, de teroriști din Algeria, cu telefoane mobile care utilizau astfel de cartele Pre-Pay.