Florin Tanasescu
Că viața e plină de suișuri și coborâșuri nu mai e un secret pentru nimeni. Depinde doar cum abordezi pantele.
De-aia, în explicarea a ce înseamnă să ajungi în vârf, proverbele românești au îmbrăcat forme ușor accesibile pentru o mulțime de votanți, cea mai la îndemână fiind “ Greu la deal cu boii mici”. Numai așa poate fi percepută încercarea coaliției PDL- PNL de a ajunge la putere. Tot pe înțelesul tuturor, și ce misiune dificilă îi așteaptă pe Blaga și Antonescu.
Altfel, pentru un traseu greu, bolovănos, mai sunt folosite și expresii de genul aburcări. Iar aici poate fi amintită candidatura lui Klaus Iohannis.
Reversul urcușului poate fi datul de-a dura, ori de-a rostogolul, ori pur și simplu de-a berbeleacul. Să evidențiem, în aces sens, căderea vertiginoasă în sondaje a lui Crin Antonescu.
Cică, atunci când visezi urcuș, înseamnă că ai noroc chior în viață, în rândul unor alegători fiind folosită și varianta mai nonconformistă “ A făcut în scăldătoare”. Aici poate fi încadrat Ogică.
Dacă este să dăm apă la moară nostalgicilor vremurilor de până în ’89, să amintim cum suna buletinul hidrologic de la 11,50, de la radio “ Baziaș, monte cent centimetres. Niveau probable, milleneuf soixante centimetres“. Iar din apropierea luncii inundabile a Dunării este și Dragnea.
Este clar că a aminti despre rostul lui Sisif pe o pantă ascendentă este o chestiune cam uzată – pe care ar expedia-o chiar și Pițurcă, nu ? Chestie pe care a priceput-o tot zicându-i lui Mățel să urce în atac.
“Pănțile – cum ar scrie pe blog Marioara Grapini – este făcute să fie cucerite. Eu m-am confruntat cu una mare în viață, mai ales că era tramversată de o răscruce care se bifurca, cu statuia lui Băsescu în centru-dreapta. Dar a-m învins”. Iată de ce suntem curioși cum ar folosi cucoana „To pantha rey”.
Potrivit unor clerici, este un non-sens să ridici la rang de sfinți și pe Ion Scărarul, și pe Ștefan cel Mare, dar interesele Bisericii nu trebuie cercetate.
Altfel, ne plac la nebunie și sfaturile de genul “Când urcați pe munte – nu vă abateți de la traseu. Este bine să aveți la dvs haine groase și o lanternă să i-o puneți ursului în ochi !” Urmează și apogeul clișeului: “ Muntele are regulile lui, deci trebuie respectat”. Ca să vezi !
Pentru momentele delicate ale istoriei, când cineva i se urca românului în cap, bietul popor asuprit a conchis amar : “Dacă-i dai nas lui Ivan, ți se urcă pe divan”. Culmea, însă, același amărât de popor a plusat cu “Stalin și poporul rus/Libertate ne-au adus” ! Păi, să nu-ți iei câmpii?
Cel puțin interesante sunt și explicațiile pentru escaladările conflictuale. Astfel, ori de câte ori auzim la televizor de escaladarea conflictului din Ucraina, ne dăm seama ce sfinți sunt ei, ucrainenii, și ce mârlan e Putin !
Viața e simplă, nu-i așa ? Atenție la coborâre !