D. Constantin

Până la începutul acestei săptămâni, Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a analizat 216 dosare de finanţare depuse de persoane juridice şi instituţii publice în cadrul Programului “Rabla 2014”. În final, au fost acceptate doar 93 de dosare (pentru un total de 232 de autovehicule), iar restul au fost respinse, întrucât nu îndeplineau prevederile legale. De asemenea, reprezentanţii amintitei instituţii au acceptat şi 7 contestaţii pentru un total de 25 de autovehicule. Acestea se adaugă celor 238 de tichete valorice distribuite de AFM în prima etapă, încheiată la sfârşitul lunii trecute. Deci, în total, au fost alocate doar 495 dintre cele 3.000 de tichete disponibile pentru firme şi instituţii publice.
Începând de ieri, persoanele juridice şi instituţiile publice care au fost acceptate în program se pot adresa unuia dintre producătorii/dealerii auto care au fost validaţi în Programul “Rabla 2014”, în vederea perfectării actelor pentru cumpărarea unei maşini noi. În acelaşi timp, persoanele juridice şi instituţiile publice ale căror dosare au fost respinse au posibilitatea de a depune contestaţii, în termen de 5 zile de la data comunicării rezultatelor, începând din data de 25 iunie 2014. De asemenea, solicitanţii respinşi pot depune un nou dosar de acceptare, la sediul AFM, până la data de 1 septembrie 2014. Până în momentul de faţă, la registratura AFM au fost înscrise, în total, 974 de dosare.
Aşa cum am mai scris, prin Programul “Rabla 2014” destinat persoanelor juridice şi instituţiilor publice au fost emise 3.000 de tichete, în valoare de câte 6.500 de lei, acordate la casarea unei maşini mai vechi de opt ani pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. În ideea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru: cumpărarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6; achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km; cumpărarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1000 de lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.
Anul trecut, în cadrul Programului “Rabla” pentru persoane juridice, când au fost alocate tot 3.000 de tichete valorice, au fost acceptate doar 643 de dosare de finanţare pentru 1.670 de autovehicule (din 1.451 de dosare depuse). Compania Naţională “Poşta Română” a solicitat şi obţinut cele mai multe tichete (132, însemnând 858.000 de lei), urmată de Ministerul Afacerilor Interne (105 tichete, reprezentând 682.500 de lei).