Victor Ponta a anunţat că săptămâna viitoare va fi trimis la Parlament un proiect de lege privind reducerea cu 5% a CAS începând cu ultimul trimestru din 2014. Premierul a ţinut să precizeze că „nu trebuie să creştem nicio taxă, niciun impozit pentru că avem capacitatea de a acoperi impactul de 850.000.000 lei pe care îi avem în buget, nu mărim deficitul bugetar”.
„Un model economic total diferit faţă de ce România a aplicat în 2010-2011. Am făcut reparaţiile sociale necesare, scăderea şomajului, creşterea salariului minim, dar ma avut ca prioritate şi o creştere economică sustenabilă, să deblocăm programele finanţate de fonduri europene, să atingem ţintele de deficit, să acordăm facilităţi pentru IMM-uri etc. Considerăm că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale trebuie aplicată chiar de anul acesta şi ne putem permite acest lucru”, a mai spus Ponta.
Întrebat dacă decizia de a reduce CAS are acordul FMI, premierul a spus că nu „pentru că instituţiile internaţionale au spus să rămânem în ţintele de deficit, iar acordul pentru anii care urmează vom discuta în noiembrie. Nu e nici un acord, nici un dezacord”. Ponta a mai spus că măsură nu este temporară şi că „avem acoperite resursele în bugetul pe 2014”.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a completat că negocierile cu FMI au fost „dificile”. „Am discutat mai multe scenarii. Am ajuns la concluzia că este mai înţelept să aplicăm măsura de la 1 octombrie pentru că impacul este mult mai redus. Deocamdată pe primele 5 luni s-a cheltuit sub aşteptări şi avem mai multe buffere care se pot accesa, dacă alte soluţii nu merg. Am avut o discuţie foarte clară cu FMI şi ne angajăm ca bugetul din 2015 să îndeplinească ţintele de deficit”, a spus Ioana Petrescu.
Premierul Ponta: Acordul cu FMI „este şi rămâne funcţional”
Acordul cu FMI „nu se rupe, nu se reziliază, nu se denunţă. În continuare vom avea acel top up de 10% confinanţare din fondurile europene. Încrederea pe care România şi-a câştigat-o este un bun pe care trebuie să-l păstrăm. Avem de continuat reformele strucutrale, de a îmbunătăţi managementul companiilor de stat. Ca să nu fe nici un fel de neînţelegeri, în noiembrie vom discuta cu FMI construcţia bugetelor din 2015 şi 2016. Această decizie pe care ne-o asumăm face parte dintr-un model economic diferit în care am crezut încă din 2012, pe baza căruia am redus un număr semnificativ de taxe şi impozite, am crescut încasările la buget, am făcut mai multe plăţi în agricultură, am decis neimpozitarea profitului reinvestit. De la început acestea au fost prevăzute în programul de guvernare al USL şi le mulţumesc domnilor Tăriceanu şi Chiţoiu că ne-au ajutat să facem un program de succes”, a continuat şeful Guvernului.
Premierul Victor Ponta a avut joi o întâlnire finală, de concluzii, cu delegaţia FMI, BM şi CE prezentă în România, obiectivul principal rămânând acela al relaxării fiscale în privinţa impozitării muncii.