O nouă lege pentru zilieri. Plata lucrătorilor cu ziua se poate face de acum înainte inclusiv electronic, la sfârşit de săptămână, dacă părţile convin în acest sens, scrie rfi.ro. Cât privește banii pe care îi poate câștiga un zilier, tariful pe oră pentru acest tip de servicii se va raporta la salariul minim brut pe ţară, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi neputând fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În momentul de faţă, aceasta este 5 lei/oră şi urmează a fi majorată de la 1 iulie la 5,3 lei/oră.
Odată cu dezbaterea legii în parlament, limita maximă, de 10 lei/oră, nu a fost păstrată, prin urmare ea nu se mai aplică din 17 iunie.
Legea enumeră și domeniile în care pot lucra zilierii. Printre acestea se află agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura (exclusiv exploatări forestiere), piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultură și zootehnia. De asemenea, pot fi angajați lucrători cu ziua pentru spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri sau întreţinere şi curăţenie.
În plus, din 17 iunie, la aceste activităţi se adaugă şi cele de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste sau cele de organizare a expoziţiilor.
Legea spune însă clar că instituţiile publice nu pot folosi zilieri și introduce o serie de noi obligaţii ale angajatorului în ceea ce priveşte securitatea în muncă. Astfel, în cazul în care un zilier are un accident de muncă, angajatorul va plăti toate cheltuielile aferente îngrijirii medicale a acestuia, dacă accidentul s-a produs din vina beneficiarului.