Ana Maxim

Icoana Maicii Domnului cu Trei Mâini, făcătoare de minuni, va fi adusă din nou la Ploieşti, la iniţiativa preotului Claudiu Băzăvan de la Catedrala Eroilor Tineri „Înălţarea Domnului”. Începând din 2007, icoana este găzduită, în fiecare an, în lăcaşul de cult din zona de vest a oraşului, cu prilejul prăznuirii, pe 2 iulie, a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare – ocrotitorul acestei biserici. De data aceasta, credincioşii se vor putea închina icoanei făcătoare de minuni până joi, 3 iulie a.c., când se va întoarce în sfântul lăcaş al Mânăstirii Neamţ.

Începând de mâine şi până pe 3 iulie, creştinii ortodocşi prahoveni au din nou ocazia de a se închina la una dintre cele mai preţuite icoane din România, adusă de la Mânăstirea Neamţ. Icoana Maicii Domnului cu Trei Mâini (Trihirusa) este folosită la diverse procesiuni şi evenimente importante, iar ajutorul său se face simţit mai ales în vreme de calamităţi. Evenimentul este aşteptat, an de an, de mii de ploieşteni, dar şi de persoane din alte localităţi ale judeţului şi din judeţele limitrofe pentru care rugăciunile în faţa icoanei şi participarea la slujbele oficiate în această perioadă aduc linişte sufletească şi speranţă.
În acest an, credincioşii care vor veni la Catedrala Eroilor Tineri în perioada amintită vor putea, de asemenea, să sărute moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat, aduse tot de la Mânăstirea Neamţ. Între 28 iunie şi 2 iulie, biserica din vestul oraşului va fi deschisă zilnic între orele 7.00-24.00, interval în care vor fi rostite numeroase rugăciuni adresate cu precădere Maicii Domnului şi slujbe religioase. Mâine, la ora 12.00, creştinii sunt aşteptaţi la Ceremonia de primire a icoanei Maicii Domnului, urmată de citirea Acatistului Bunei Vestiri, iar între orele 17.00-18.30 vor fi oficiate Vecernia Sfinților Apostoli Petru și Pavel şi Slujba Litiei. Un alt moment important îl va reprezenta procesiunea cu icoana Maicii Domnului pe străzile din parohie, programată pe 1 iulie, între orele 20.00-21.00. În dimineaţa zilei de 3 iulie, icoana va fi trimisă înapoi la Mânăstirea Neamţ. Evenimentul de la Ploieşti are loc cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.