Ana Maxim

De la începutul acestei luni, turiştii care ajung în Prahova au drum liber spre cele mai înalte creste ale munţilor. Toate traseele inaccesibile pe perioada iernii au fost deschise: Sinaia-Piatra Arsă, Buşteni-Jepii Mari, Buşteni- Jepii Mici, Buşteni-Valea Cerbului- Vârful Omu, Buşteni-Bucşoiu – Cabana Omu, ne-a precizat Daniel Banu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Prahova. În prezent, sunt în plină desfăşurare acţiunile salvatorilor montani de reabilitare a traseelor din judeţ, astfel încât acestea să fie parcurse în siguranţă. Este vorba despre revopsirea marcajelor, repararea indicatoarelor, îndepărtarea copacilor căzuţi etc. Chiar şi aşa, pentru a elimina orice risc de accident, turiştii sunt sfătuiţi să nu se abată de la drumurile marcate.
Pe timpul iernii şi al primăverii, salvamontiştii au montat plăcuţe de avertizare valabile până la 1 iunie, astfel încât turiştii să evite traseele închise. Cu toate astea, au existat aproximativ 20 de acţiuni pentru recuperarea unor persoane care s-au aventurat în aceste zone periculoase şi au rămas blocate pe munte. În majoritatea situaţiilor, turiştii nu aveau echipament corespunzător şi nu erau nici familiarizaţi foarte bine cu traseele montane. „Din fericire, de la începutul anului nu am avut niciun caz mortal şi să sperăm să nu avem nici de acum încolo. În ultimii 20 de ani, nu a existat an în care să nu se înregistreze nicio victimă pe munte. În fiecare an sunt trei-patru persoane decedate în judeţul nostru, în condiţiile în care derulăm aproximativ 450-500 de acţiuni de salvare în decursul a 12 luni. Indiferent câtă muncă de prevenire şi de patrulare am face, din păcate, apar şi tragedii”, ne-a precizat Daniel Banu, şeful Serviciului Salvamont Prahova.
Pe de altă parte, existând un număr limitat de salvamontişti, aceştia nu pot preveni absolut toate incidentele dintr-o zonă montană atât de extinsă cum este cea din Prahova. În momentul de faţă sunt 12 salvamontişti la Sinaia, 14 la Buşteni şi câte opt la Azuga şi Cheia. ”Cele mai multe accidente se înregistrează în Abruptul prahovean. Dacă oamenii ar merge pe traseele marcate, nu ar fi nicio problemă. Dar mulţi nu le respectă şi nu mai ştiu să se întoarcă sau perseverează şi ajung într-o zonă dificilă şi se întâmplă accidente. Cele mai multe dintre accidente au loc în afara traseelor marcate. Acesta este şi primul nostru sfat pentru turişti: să nu se abată de la traseu”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. În această perioadă, la munte plouă aproape zilnic, aşa că turiştii sunt sfătuiţi să-şi pună în bagaj şi o pelerină de ploaie. Totodată, acestora trebuie să nu le lipsească lanterna, trusa de prim ajutor şi telefonul cu bateria încărcată, pentru a suna la 112 sau la 0725.826668 (0SALVAMONT) dacă au nevoie de ajutor.
În Prahova, cel mai grav accident din ultimii zece ani înregistrat pe munte a avut loc în iarna lui 2004, la un concurs de ski alpinism organizat de un club sportiv militar din Predeal. Atunci, mai mulţi participanţi au fost surprinşi de avalanşă în zona Buşteni (Valea Morarului). Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte trei au scăpat ca prin minune.