D. Constantin

De la începutul anilor ’90, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a sprijinit, prin oferirea de finanţare şi consultanţă în afaceri, peste 18.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din 25 de ţări ale lumii, inclusiv România. Acestui scop i s-a circumscris şi dezbaterea “Expertiză pentru afacerile mici din România. BERD ajută IMM să crească”, organizată, ieri, la sediul din Ploieşti al Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, de către BERD România, la care au participat aproximativ 100 de reprezentanţi ai unor întreprinderi mici şi mijlocii din judeţul nostru. De asemenea, a fost prezent şi George Brezoi, secretar de stat în Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, care a prezentat asistenţei priorităţile strategice ale Guvernului pentru sectorul IMM.
În acest context, a fost subliniat faptul că peste 70 la sută din Produsul Intern Brut al României este asigurat de către sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, în care lucrează circa 60 la sută din forţa de muncă existentă la nivel naţional. Cu toate acestea, aproximativ 90 la sută dintre IMM îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, din cauza accesului limitat la creditele bancare, fapt pentru care o serie dintre acestea fie nu pot rezista concurenţei de pe piaţă şi dau faliment, fie nu au şanse să progreseze.Tocmai de aceea, agenda dezbaterii a cuprins o serie de teme care să vină în sprijinul întreprinzătorilor, precum accesul IMM la servicii profesionale de consultanţă în afaceri, facilităţi de finanţare BERD pentru IMM, contabilitate şi management financiar pentru afacerile mici. La final, directorul BERD România – James Hyslop – a ţinut să-i asigure pe întreprinzătorii prezenţi la conferinţă că “fie că este vorba despre acordarea unui credit, despre un sistem de management al calităţii, despre o strategie de marketing sau chiar despre o nouă structură de organizare eficientă, noi vă ajutăm pentru a defini cel mai bun proiect care corespunde nevoilor dv. Apoi, vă susţinem pe durata întregului proces, apelând la anii noştri de experienţă, pentru a ne asigura că proiectul respectiv obţine cele mai bune rezultate”.
De asemenea, alţi reprezentanţi BERD au subliniat faptul că, după un an de la finalizarea proiectului, 77 la sută dintre clienţii băncii îşi măresc cifra de afaceri, în medie cu 23 la sută, şi îşi îmbunătăţesc productivitatea muncii în medie cu 8 la sută.